szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még mindig közel százezer embert foglalkoztatnak az amerikai cégek Magyarországon, annak ellenére, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az amerikai vállalatok arányaiban egyre kisebb mértékben veszik ki a részüket az országba beáramló tőkeállományból.

Az Egyesült Államok vállalatai 2013 végén 586 milliárd forintnyi (mai árfolyamon 2,1 milliárd dollárnyi) közvetlentőke-befektetéssel rendelkeztek Magyarországon - írja a Napi.hu a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva.

A cikkből az is kiderül, bár az észak-amerikai ország ezzel még mindig a tíz legnagyobb befektető közé tartozik, a befektetések aránya folyamatosan csökken: amíg 2005-ben még az összes külföldi tőke 3,9 százalékát, addig 2013-ban már csak 2,9 százalékát hozták az amerikai cégek.

Az viszont a történethez hozzá tartozik, hogy a Központi Statisztikai Hivatal vizsgálata a 2013 végéig tartó időszakot öleli fel, a 2014 második felében kirobbant kitiltási botrány hatásai egyelőre ismeretlenek. Annyi bizonyos, hogy időközben Vida Ildikó a Nemzeti Adó-és Vámhivatal nemrég kegyvesztett és eltávolított elnöke, most Simicska Lajosnál helyezkedett el.

A lap arra felhívja a figyelmet, hogy, "ha az itt lévő külföldi cégeket nézzük árbevétel, hozzáadott érték, valamit a foglalkoztattak száma alapján, úgy azt láthatjuk, hogy az amerikai cégek - a németek mögött - a második legfontosabb partnereink."

Mindezt számokkal is alátámaszta a Napi: az észak-amerikai irányítású cégekből 2008 és 2010 között 2000 körüli, 2011-ben 1744, 2012-ben 1750 működött hazánkban. Az Egyesült Államok fontosságát az is jól jelzi, hogy 2012-ben a Magyarországon működő vállalkozások által megtermelt - tényező költségen számolt - hozzáadott érték 11 százalékát a tengerentúli országból irányított cégek állították elő.

A feldolgozóiparban felülreprezentáltak az amerikai cégek. Mindezt jól mutatja, hogy 2008 és 2012 között az összes feldolgozóipari vállalkozás teljesítményéből - a nettó árbevétel, a termelési érték, valamint a hozzáadott érték alapján egyaránt - jellemzően 10 százalék felett részesedtek. Ezen felül még a pénzügyi szektorban képviselnek komoly súlyt az amerikai vállalkozások: 2012-ben a három pénzügyi ágazat közül a pénzügyi közvetítés területén a külföldi leányvállalatok által realizált termelési érték 13, az egyéb pénzügyi tevékenységben - a megelőző évi arányhoz képest jelentősen mérséklődve - az árbevétel 5,8 százaléka realizálódott e cégeknél.

A KSH megállapította azt is, hogy 2010 óta fokozatosan emelkedik az egyesült államokbeli cégek által a magyar partnereknek nyújtott szolgáltatások értéke. Az importforgalom 2014-ben 456 milliárd forintot tett ki. A behozatal döntő részét az üzleti szolgáltatások jelentették, melyek aránya 2008 óta 80 és 86 százalék közötti, 2014-ben 83 százalék volt. Az egyesült államokbeli cégektől igénybe vett szállítási szolgáltatások részesedése 7-13 százalék között alakult, a kormányzati szolgáltatásoké viszont az 1 százalékot sem érte el 2008 és 2014 között.

Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

PCR-teszt beiratkozáshoz, kizárólag online vagy csak személyes órák – nagy szórással indulnak az egyetemek ősszel

PCR-teszt beiratkozáshoz, kizárólag online vagy csak személyes órák – nagy szórással indulnak az egyetemek ősszel

Joe Biden választása –  Kamala Harris, a női Obama

Joe Biden választása – Kamala Harris, a női Obama