szerző:
hvg.hu

Hatszor annyi adat, információ érkezik a vállalatokhoz, mint öt éve. Ezek kezelése összmunkaidőt tekintve évente két hónapot vesz igénybe.

2015-re hatszorosára nőtt az európai vállalatokhoz beáramló információ mennyisége, az öt évvel korábbi állapothoz képest mindez jelentős kihívások elé állítja a cégeket, kezelés és hozzáférés szempontjából is. Az IDC U.K. ezzel kapcsolatos tanulmánya teljes egészében csak márciusban lesz publikus, de mint azt a hvg.hu-hoz eljutatott összefoglaló mutatja, a dokumentumkezeléssel kapcsolatos feladatok nemcsak sok időt emésztenek fel, hanem évente jelentős, 20 százalékos teljesítménycsökkenést is eredményeznek, ami csaknem kéthónapnyi munkának felel meg.

„Tapasztalataink azt mutatják, hogy ma már a kkv-nek is óriási adatáradattal kell megküzdeniük a mindennapi munkavégzés során. A hirtelen megnövekedett információmennyiség kezelése pedig jelentős erőforrásokat emészthet fel. A kihívás a „jó” és „rossz” adatok elkülönítésében, értelmezésében, valamint költség- és időhatékony feldolgozásában rejlik” - mondta a hvg.hu-nak Szabó Zsolt, az OKI Magyarország MPS szakértője. Nem mindegy, hogy mekkora erőbefektetést és mennyi időt igényel egy nyers adathalmazból kiszűrni azokat az információkat – jó adatokat –, amelyek munkánkhoz szükségesek. A cég érdekeit szem előtt tartva ezért érdemes az adatfeldolgozó folyamatokat optimalizálni, hogy a vállalat az erőforrások átcsoportosításával a bevételtermelő tevékenységekre, feladatokra koncentrálhasson.

Az IDC tanulmánya szerint a növekvő mobil munkaerő egyre jellemzőbb trenddé válik. A becslések szerint 2018-ra az alkalmazottak 75 százaléka fog mobileszközökről az irodán kívülről, például otthonról vagy útközben dolgozni. Fontos, hogy ezek az egyre jelentősebb arányt képviselő munkatársak bárhol és bármikor hozzáférhessenek a pontos információkhoz.

„Elengedhetetlen bizonyos elavult módszerek kiiktatása, például a papíralapú működésről a digitális dokumentumkezelésre való átállás” - mondta Szabó.

Lényegesen egyszerűbb egy digitalizált anyagban kulcsszavakra keresni, könnyebben lehet adatokat kategorizálni és nem utolsó sorban bármikor, bárhonnan elérhető azt, amire szükség van. A digitalizációra történő átállás egyik kézenfekvő módja a korszerű multifunkciós készülékek használata, amelyek többet tudnak a klasszikus  nyomtatási, szkennelési vagy másolási funkción kívül. Például közvetlenül e-mailbe, a központi szerver megfelelő mappájába vagy felhőbe is szkennelhetnek, akár távoli eléréssel is. Ezen készülékek nemcsak az előírásoknak való megfelelőséget és a biztonságot növelik a dokumentumkezeléssel járó munkák során, hanem a vállalati szempontból egyre jelentősebbé váló mobilitást is elősegítik. A sok adattal dolgozó cégek esetében ezek a jól méretezhető, hálózati kapcsolattal rendelkező eszközök az egyre nagyobb mennyiségű, papíralapú és digitális formátumú adat kezelésének folyamatát is leegyszerűsítik.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Emberek haltak meg a szélviharban az Egyesült Államokban

Emberek haltak meg a szélviharban az Egyesült Államokban

Rövidzárlat okozhatta a tüzet a Notre-Dame-ban

Rövidzárlat okozhatta a tüzet a Notre-Dame-ban

Itt a húsvét, bedugultak a határok

Itt a húsvét, bedugultak a határok

Ideiglenes fatemplomot állítanak a leégett Notre-Dame elé

Ideiglenes fatemplomot állítanak a leégett Notre-Dame elé

Parlagfű-mentesítést is tartanak a magyar bárányok, mielőtt az olasz ünnepi asztalra kerülnek

Parlagfű-mentesítést is tartanak a magyar bárányok, mielőtt az olasz ünnepi asztalra kerülnek

Megjött az olcsóbb az Xbox One, de egyvalami hiányzik belőle

Megjött az olcsóbb az Xbox One, de egyvalami hiányzik belőle