Ceglédi Zoltán
Ceglédi Zoltán
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az alternatíva népe, az ne cigányozzon! Az ne zsolozsmázza kéjesen, hogy Orsós Viktor! Az ne húzza magára jóleső melegséggel a rasszista kapucnit. A Magyar Nemzet pedig maradjon csöndben.

Egy rosszul sikerült miniszterelnöki fotó vált mémmé. Orbán Viktor Facebook-oldalán egy borzasztóan előnytelen képet közöltek a ránézésre továbbra is lemerült elemekkel közlekedő miniszterelnökről. Az interneten azonnal vicces és úgynevezett vicces Photoshop-variációk születtek, számadó juhásztól félrepingált Jézus-freskóig.

Ezek között jelent meg az eddig csak a kuruc.info és az otromba trash-blogok által használt, sztereotip cigányábrázolás: Orbán elméretezett keresztet kapott a nyakába, a kezébe pedig kötegnyi bankót.

Nem kérdés, hogy miről szólt, mit állított ez a montázs. A hozzászólók rögtön beazonosították a „művész” szándékát: a legalja cigányozós kommentek áradata indult meg. Ellenzéki, baloldali fórumokon. Ott, ahol máskor az Orbán-kormány rasszizmusának vélt vagy valós bizonyítékait sorakoztatják ugyanezek a hozzászólók.

Szögezzünk le három egyszerű dolgot.

*

Egy: nem önmagában az a sértő, ha valakiről azt állítják, hogy cigány. Az az elfogadhatatlan, ha mindezt abban a meggyőződésben állítják, hogy önmagában a cigány származás valami negatív tulajdonság; valami pejoratív, alacsonyabb emberi minőség. Ezt hívjuk rasszizmusnak.

Aki így gondolkodik, az ugyanúgy tesz, mint mindazon jobbikosok, akik Szegedi Csanádot a zsidó nagymamája miatt már nem tartották magyarnak. Aki így vélekedik, az nem bírálhatja sem a Jobbikot, sem a kormány taktikáját, amelyik a Jobbik témáinak elhalászásával kíván versenyben maradni a szélsőjobboldali párttal. És aki ma Orsós Viktort emleget, az holnap nem lángolhat azon, hogy a Fidesz a bürokráciában járatlan cigányságot lényegében kizárná a 2014-es választásból.

Fogalmam sincs, hogy Orbán Viktor cigány származású-e, de közöm sincs hozzá, és nem is érdekel. Pont.

*

Kettő: az egyes ellenzéki csoportokat megfertőző rasszizmus senkinek nem ad felmentést a másik oldalon. Olvasva a Magyar Nemzet felháborodott cikkét, szorgos gyűjtését az Orbánt cigányozó, valóban penetráns hozzászólásokról, csak feltolul a kérdés: és eddig hol éltetek, szatyorban? Amikor nálatok-felétek cigányoztak és cigányoznak másokat, az rendben volt? Olyan kompilációt miért nem olvastam, és miért nem fogok soha?

Akkor lenne hiteles a fideszes napilap politikai korrektség iránti vágya, ha mondjuk ugyanilyen gyors és kérlelhetetlen vészjelzéseket közölt volna egy-egy Bayer Zsolt által jegyzett cikkre reagálva, az általa kiváltott cigányozós cunamit ugyanígy összegyűjtögetve.

És bár a fotót elsőként a Milla tette ki a Facebook-oldalára, ne tévedjünk: esetükben valószínűleg a hülyeségig tájékozatlan naivitás miatt nem akadt fenn a szűrőn a rasszista fotómontázs. A Millának amatőrizmusa, felületes jópofizmusa miatt teljesen jogosan jár a pofon, de vezetői-aktivistái már jogvédő hátterük következtében se nagyon lehetnek rasszisták, ezzel vádolni őket nettó szemétség. A lájkolók egy része, akik tolták az orsósviktorozó kommenteket, na, azok rasszisták. El is kéne küldeni őket a francba, a képet levenni, és gyorsan bocsánatot kérni (mint Dopeman elnöksége kapcsán már megtudhattuk a Millától, az egyébként is szexi).

*

És végül három: kurva nagy a baj.

Sokan nem szerették a 2010 előtti világot sem. A sikertelen kormányzás, a kapkodás, a miniszterelnök-cserék, Őszöd és az utcai randalírozás, az igazságtalanság, az útközben elhagyott, megannyi torzó miatt folyamatosan a kudarc, a lehangoltság, a fásultság jellemezte az országot. A két évvel ezelőtti kormányváltás idején nekem ugyan nem voltak illúzióm (és még azokat is alul tudta múlni az Orbán-kormány), a többség azonban bizakodott. Hátha most mennek majd a dolgok, hátha a kétharmad egy pozitív erő lesz, a nyolc év ellenzékiség hátha idő és alkalom volt Orbán számára a csodafegyver kifejlesztésére.

Matolcsy, Hoffmann Rózsa, telefonadó, 27 százalékos áfa, korrupció, pénzszórás és megszorítás, alaptörvény és Kerényi Imre roadshowja, estig sorolhatnám. A ciklus felénél megint tele vagyunk kudarcokkal – és az ember, aki reményt vár, az keresné a „másik Magyarországot”, ami majd ezek után, leghamarabb 2014-től szárba szökkenhet. Szebbet, jobbat, sikeresebbet és emberibbet akarok.

De nekem az alternatíva népe, az ne cigányozzon! Az ne zsolozsmázza kéjesen, hogy Orsós Viktor! Az ne húzza magára jóleső melegséggel a rasszista kapucnit. Demokraták? A cigányozók? Hát zsidózni-buzizni, azt is fognak majd?

Lehet, hogy Orbán megy 2014-ben. De a cigányozásnak is mennie kell, most! Ha ugyanis valaki rosszul dolgozik (legyen miniszterelnök vagy kosárfonó), ha gonosz, ha kontár, ha kártékony, az nem a származása miatt van. Aki pedig ezt nem érti meg, az nem tudja helyreállítani mindazt, amit az elmúlt két (hat, tíz, akárhány) évben elrontottak. Ezért kurva nagy a baj.

 

(Ehhez a cikkünkhöz ide kattintva tud hozzászólni.)

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Hogyan kerékpározzunk járvány idején?

Hogyan kerékpározzunk járvány idején?

Az ellenzéki pártok közösen követelik az időkorlátot a felhatalmazási törvénybe

Az ellenzéki pártok közösen követelik az időkorlátot a felhatalmazási törvénybe

12 ezer forintért árultak kézfertőtlenítőt egy tévés reklámban

12 ezer forintért árultak kézfertőtlenítőt egy tévés reklámban