szerző:
Traian Norbert
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy egyetemet nemrég végzett fiatal töprengései a tiltakozásokról és a távolmaradók felelősségéről.

 Mikor jön el az a pont, amikor egy állampolgárnak kötelező kimenni az utcára, hogy hangot adjon a véleményének? Amilyen egyszerű a kérdés, olyan többtényezős egyenlet a válasz. Ideális esetben, ha egy országban minden az, aminek látszik, nem kell túlzottan sokat töprengeni ezen a kérdésen. Amikor a hazugság, a civil, a megszorítás szavak tartalma nagyjából világos, akkor indul hazánk agilisabb fele TV-székházat gyújtani, köz- és magántulajdont rongálni, hiszen erre az előbb említett szavak „feljogosítják”.

Node! Mi a helyzet akkor, amikor a hazugság valójában siker, a civil valójában közpénzelt kormányzati propagandaszerv, és a megszorítás szimplán csak a „külföldi, álnok háttérhatalmak támadásait visszaverni igyekvő intézkedések a gazdasági szabadságharc következtében”? Nos, ilyenkor érzel a lelked mélyén valami kellemetlent. Demoralizáltságnak hívják. A tudatalattid ugyanis tisztában van vele, hogy ezekkel a fogalmakkal már korábban is találkoztál. Bár más volt a csomagolás, de az íz nem véletlenül azonos.

És most figyelj kedves állampolgár, mert csúnyát mondok: hogy ezt a szellemi mérget kötelező jelleggel fogyasztod, a TE akaratodból fakad. Ha most azzal jössz, hogy márpedig Te nem szavaztál rájuk, ugyanúgy elhárítod a felelősséget, mivel Te is ebben a közösségben élsz. Cinkos vagy, ha tűröd a hazugságot, ha nem szólsz a cigányozás hallatán, és cinkos vagy akkor is, amikor hagyod, hogy csöndben ellopják a gyermekeid jövőjét, pusztán abból az egyszerű tényből kifolyólag, hogy nem érted a „mai fiatalokat”, pedig Te fogsz a leginkább zokogni, amikor a porontyod el kezd csomagolni.

Ha hiszed, ha nem, immár a tandíj sem tandíj. Úgy hívják, hogy önköltség. Igaz, hogy ugyanaz a szemantikai máguscsapat teszi a béklyót a gyermekeidre, amelyik 2008-ban még véres szájjal ellenzett évi 105 ezer Ft részhozzájárulást, de immár az évi 404 ezer forintos ’NEMTANDÍJ!’ is teljesen rendben van. Igaz, hogy ugyanaz a csapat, amelyik keresztes hadjáratot indított a devizában való eladósítás ellen, egy egész generáció értelmiségét készül milliós adósságba verni, vagy feláldozni – amíg nem találkozik egy csapat fidelitasossal, mert akkor utána már fogalmunk sincs mi lesz.

De a múlt heti verzió szerint még a diákhitelt ajánlgatták a jövő zálogaként, melyet az különböztet meg a devizahitelektől, hogy abban az esetben neked, kedves állampolgár, volt választási lehetőséged, hogy felveszed-e, viszont gyermekednek (ha versenyképes munkavállaló akar lenni) egyetemre kell járnia.

Persze ezekre a folyamatokra is megtalálni az egyszerű védekezést: „Nem kell ennyi diplomás, több szakmunkást a népnek!”, mondotta volt Demján Sándor, aki a 2008-as válság kitörése óta laza 195 milliárdot bukott az építőiparon. Véletlenül sem az a gáz, hogy nincs elég munkahely a sok gazdasági siker közepette, na de ez téged akkor fog úgy igazán érdekelni, amikor a munkaerőpiacon elkezd befagyni a kereslet. Akkor találkozol olyan jelenségekkel, minthogy egy diplomást átlagosan 7 hónapnyi melókeresés után alkalmaznak akár a szakmáján kívüli területeken is (true story), míg egy szakmunkás gyakran 1-másfél év után is a munkaügyi központba jár aláírásért.

Lényeg: 0-ra kell csökkenteni a jogász és közgazdász képzést! Igaz, hogy legjobban fizető szakmák közé tartoznak, valamint elsőként kérik számon a jogállam leépítését és a gazdasági unortodoxiát, de te kedves állampolgár, ne foglalkozz ilyen bonyolult dolgokkal. A foteledben ülve, hagyd, hogy a parlamentben gondolkozzon helyetted a felszentelt kétharmad, hiszen láthatod: a tanárok, orvosok, rendőrök, tűzoltók, hajléktalanok, bírók, anyukák, diákok, örmények és úgy egyébként az egész európai unió porig alázása után is… minden a legnagyobb rendben!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
207 újabb áldozata van a koronavírusnak, 3,36 millió embert beoltottak

207 újabb áldozata van a koronavírusnak, 3,36 millió embert beoltottak

Pénteken újraindulhat a forgalom az újfehértói vonatbaleset helyszínén

Pénteken újraindulhat a forgalom az újfehértói vonatbaleset helyszínén

Majdnem elütött egy gyalogost egy buggys, aki felismeri, jelezze a rendőrségen

Majdnem elütött egy gyalogost egy buggys, aki felismeri, jelezze a rendőrségen