szerző:
Puskás Panni
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nem nyilvános Balázs Péter, és amit ő nem ért.

Balázs Péter vígszínházi igazgatói pályázata – ellentétben Eszenyi Enikő 200 oldalas munkájával – nem nyilvános. Nem nagy feladat kitalálni, mi állhat benne.

A szolnoki igazgató (korántsem szakmai) felemelkedésének története egyébként 2007-ben indult. Schwajda Györgynek egy nap megcsörrent a telefonja. Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc kereste, hogy megkérje, pályázzon a Szigligeti Színház igazgatói posztjára. Schwajda visszautasította az ajánlatot, de eszébe jutott, hogy ismer még (nem szakmailag, hanem úgy) alkalmas embert a vezetői szék betöltésére. Így esett az, hogy Szalay felhívta Balázs Pétert is, aki a „noname emberek” tiltakozása ellenére fényes győzelmet aratott többek között Telihay Péter, Anger Zsolt és Szikora János fölött.

Mindezt csak azért idéztem fel, hogy véletlenül se áltassuk magunkat azzal, hogy a Nemzeti Színház – szakmát, társulatot, közönséget (!) mellőző – igazgatóváltása után a döntéshozók most egy gesztusra készülnek, ami amúgy kizárólag a pályázatok igazságos elbírálásában merülne ki. A gesztusok ideje lejárt, a pályáztatás pedig csak színjáték, de ez már régóta hivatalos politika.

Nézzük tehát, miről szólhat és miről nem a nyertes pályázat! Balázs Péter egy 2011-es interjúban új színháztudományi definíciót vezet be, a „kísérletező színházét”. A fogalom roppant tág: beleférnek Brecht, Alföldi Róbert és Pintér Béla rendezései is. Balázs szinte büszke arra, hogy nem jut eszébe Pintér Szutyokjának címe, flegmán csak ennyit kérdez: „megy még a kosz vagy a szenny?”

A kísérletező színház fogalomköre ezek szerint úgy írható le legegyszerűbben, hogy minden olyan színházi előadás, amit Balázs Péter nem ért, ő pedig – úgy tűnik – egészen sok mindent nem ért. Következésképpen a Vígszínház nyertes pályázatában csak olyan habkönnyű, egyszerű dolgok lehetnek, amik beleférnek Balázs Péter agyába. Ezzel szemben a Víg 1100 férőhelyes, sokkal több fér bele, mint Balázs Péter agyába, és bizony minimum 70%-ig meg kell tölteni, különben lesz nemulass. Illetve nem lesz, ahogy láttuk ezt az Újszínháznál is, mert ott is megy még a kosz meg a szenny.

 

(A szerző a Revizor Online munkatársa.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kerítésnek hajtott egy összefirkált autó Angela Merkel hivatalánál

Kerítésnek hajtott egy összefirkált autó Angela Merkel hivatalánál

Visszatér az üvegvisszaváltás

Visszatér az üvegvisszaváltás

Závada Pál: A magyar múlt szereplői voltak áldozatok, tettesek, bűntársak és szemlélők is

Závada Pál: A magyar múlt szereplői voltak áldozatok, tettesek, bűntársak és szemlélők is