Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Megdöbbentő látni, hogy a Facebookon és egyéb csatornákon hogyan csapódik le a kormány idegenellenes menekültkampánya. Mérsékelt és szélsőségesebb csoportokban is megjelenik a téma, miközben az össztársadalmi idegengyűlölet is tetőzik.

Amikor az Európai Parlamentben Orbán Viktornak a halálbüntetés és bevándorlási kérdőívről folytatott vitában a Zöldek képviselője, Rebecca Harms azt mondta, ő a kút mérgezője, a szintén Zöld párti Judith Sargentini pedig az orbáni provokáció óriási felelőtlenségére hívta fel a figyelmet, többen csak legyintettek. A hazai kormánypárti kommentárok szerint az EP csak az európai polkorrekt beszédmód frázisait puffogtatja, a magyar emberek pedig egyszerűen nem szeretik a „píszít”, de egyáltalán nem kirekesztők.

De ha belelapozunk a kormánnyal szimpatizáló Facebook-csoportok oldalaiba, jól látni, hogy egyre többször jelenik meg a bevándorlókérdés, és bizony Orbán kútmérgezése egyre sikeresebb.

„Biztos, hogy lövünk rájuk!”

Az Én nem bántam meg, hogy a Fideszre szavaztam oldal (4925 követő) is leginkább Fidesz-szimpatizáns tartalmakat oszt meg megfűszerezve némi oroszpárti tartalommal, közel-keleti külpolitikai orientációval és melegellenességgel. Természetesen itt is, mint másutt felütötte a fejét egy délolasz randalírozást bemutató videó a Harcunk.info hungarista oldalról (Így verik szét Dél-Olaszországot  az afrikai bevándorlók), de a déli határokon felállítandó szögesdrót ötlete is, valamint a feketéket majmokként ábrázoló rasszista montázs is.

Menekültellenes tartalmak - és a reakciók
©

Az Egymillióan Orbán Viktor és kormánya mellett Facebook-csoport (5534 követő) sem maradt ki a bevándorlás-ellenes propaganda terjesztéséből. Egy kolozsvaros.ro-ról származó hírt vett át, amely arról számolt be, hogy több román férfi megerőszakolt egy angol nőt – a csoport falára A bevándorlás margójára címmel került ki. A kommentek között felbukkan az ominózus délolasz videó is.

A Polgári összefogás a Balassagyarmati idegenszálló ellen! Facebook-csoport a városban működő menekülttábor miatt alakult, ahol nem épp polgári stílusban kommunikálják a xenofób tartalmakat. Nemcsak cikkeket közölnek, hanem esetleírásokat is arról, hogy „négerek” inzultáltak embereket, és hogy diáklányokat akartak sötétedés után meglincselni. A jelenleg 3800 követővel rendelkező oldal folyamatosan hírt ad a szállóra érkezőkről.

De Orbán Viktor 336 ezer követővel rendelkező hivatalos oldaláról sem sikerül mindig elég gyorsan kigyomlálni a kormánypropaganda szellemét teljesen átvevő hozzászólásokat: "Afrikából jönnek, ott van az Ebola, meg még ki tudja, milyen betegségeket hordoznak. Ha itt elszabadul valami, nekünk annyi." "a titkosszolgálatok sürgősen nyomozzák ki, ki pénzeli az emigránsok utazásait, ellátását." Viktor, zavard a fenébe ezeket a bevándorlókat, kemény legyél."

Mit mutat az összkép?

Kiragadott példákból persze nem érdemes általánosítani az egész társadalom egészére vonatkozóan. Az viszont beszédes adat, hogy a Tárki május 5-én publikált felmérése szerint 1992 óta most a legnagyobb az idegenek elutasítása, csak a magyarok 9 százaléka véli úgy, minden menedékkérőt be kell fogadni. 45 százalékuk mérlegelne (ami teljesen érthető), de ezeknek az embereknek 94 százaléka elutasító az arabokkal, 80 százaléka a románokkal, afrikaiakkal, kínaiakkal és a cigányokkal szemben. 60 százalékuk még a közvéleménykutató által kitalált fiktív népcsoportot, a pirézeket sem engedné be.

A pirézeket sem engednék be
©

Ha egy társadalomban erős a hajlam a kirekesztésre, akkor a menekültkrízisről csak felelősséggel lehet beszélni, különben elszabadulhatnak az indulatok. A gyűlöletbeszéd ma hatályos büntetőjogi kategória, amit kormányzati szintre emelni valóban nem összeegyeztethető az európai értékekkel. Sokan kritizálják az EU gyakorlatát, természetesen joggal: amikor áprilisban egy hétvégén 1600 halottat követelt a menekültek Földközi-tengeri átkelése, az EU nem volt képes érdemi javaslatokat tenni. A legutóbb felvetett áttelepítési-áthelyezési terv is csepp a tengerben – a szíriai pokolból kimenekült, többnyire nyomorúságos körülmények közt élő négymillió emberből 40 ezret fogadnának be az EU-s tagállamok, melyek egyikében már több százezer menekültkérelmet beadtak az illegális bevándorlók, akik közül 20 ezernek a menekültkérelmét nem a túlterhelt érkezési országban bírálnák el, hanem más tagállamban. (Ez az Orbán által kritizált kvótarendszer). De ha mindez egyelőre elégtelen és arányaiban kicsi segítség, az EU reagál a maga nem túl nagy sebességével.

Erkölcsi érzék és iránytű

Nem számít viszont konstruktívnak a hazudozás és a hangulatkeltés: a kormánypárti politikusok Orbántól Kósa Lajoson át Tuzson Bencéig hamis információkkal és féligazságokkal bombázzák az embereket. Az Emmi-t vezető lelkész, Balog Zoltán ízlésének és erkölcsi meggyőződésének ugyan nem felel meg a plakátkampány. De a megkötése, hogy a társadalmi befogadás csak azokra vonatkozik, akik régóta velünk élnek, sem az ENSZ álláspontjával, sem a Biblia vonatkozó passzusaival nem találkozik pontosan.

Balog Zoltán - Ha régóta velünk élnek
©

A kormány belpolitikai kényszerek vagy belső feszültségek hatására tehát inkább megtagadja az európai értékeket, szembemegy rá is érvényes ENSZ-egyezményekkel, megalázza saját rendőrségét és kriminalizálja azokat, akik véleményt nyilvánítanak xenofób kampányával szemben. Orbán mérgezi a kutat, egyre többen isznak a szennyezett vízből.

Van más út is: az ENSZ ellenplakátkampányt kezd, a nem EU-tag Norvégia pedig épp most jelentette be, hogy 8000 szíriai menekültet tervez befogadni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!