szerző:
nyüzsi
Tetszett a cikk?

1989. március 15. „A Magyar Televízió épületének jelképes elfoglalására több tízezren érkeztek a Szabadság térre.

1989. március 15. „A Magyar Televízió épületének jelképes elfoglalására több tízezren érkeztek a Szabadság térre. A zsúfolásig megtelt téren a résztvevőknek először Cserhalmi György színművész olvasta fel a 31 független szervezet által aláírt 12 pontot. Ezután Csengey Dénes, a Magyar Demokrata Fórum elnökségének tagja lépett a mikrofonhoz. Bejelentette: a független politikai szerveződések, pártok ki akarják nyilvánítani, hogy a Magyar Televízió az egész nemzeté, s e tulajdonjogot a jövőben is érvényesíteni kívánják. […] Az MTV bejárata előtt gyerekek és fiatalok Szabad magyar televízió fölíratú transzparenst feszítettek ki, ezzel jelezve a televízió jelképes elfoglalását.” (Az MTI egykorú tudósítása)

A március 15-i demonstráció megszervezésében a Fidesz élenjárt, kezdeményezője volt a megmozdulást kitaláló és lebonyolító Március 15. Bizottságnak.(Ld: Rockenbauer Zoltán: Így tüntetett a Fidesz. In: Tiszta lappal. A Fidesz a magyar politikában 1988-1991 548. o.)

©

2011. december 29. „A biztonsági szolgálat emberei csütörtökön kora reggel erőszakkal próbálták eltávolítani az éhségsztrájkolókat az MTV-székház elől, illetve rájuk zárni az ott felállított mobilkerítést – közölte a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete.

A székháznál december 24-én állítottak fel az éhségsztrájkolók miatt kordont, amelyet hajnalban a biztonságiak elkezdtek bezárni. Az Index szerint az MTV biztonsági szolgálatát ellátó Wini Security emberei jelentek meg csütörtök hajnalban a területen. Az egyik éhségsztrájkoló, Nagy Navarro Balázs azt mondta: a területen lévő tíz éhségsztrájkoló nagy része az utcán állt, miközben ő és két társa a földön ülve és a megmaradt félméteres résben állva a passzív ellenállással próbálta megakadályozni, hogy a kordont összezárják a biztonságiak”. (hvg.hu)

„Az MTVA egyébként már hosszabb ideje próbálkozik azzal, hogy ellehetetlenítse, vagy elűzze a sajtószabadságért demonstráló újságírókat és szimpatizánsokat. Múlt csütörtök óta folyamatosan hangos zenét játszanak a demonstrálók felett, felváltva két karácsonyi számot, hogy ne tudjanak pihenni. A zenét az LMP politikusainak közbenjárására előbb kikapcsolták, majd újra visszarakták, de immmár halkabban. Szintén a tüntetők zavarására állítottak be nagy reflektorokat, amelyek éjjel-nappal rájuk irányultak, így nehezítve a pihenést”. (Index)

©

Megjegyzés: nem is olyan régen történt egy korántsem jelképes tévészékház-foglalás is. De ezt csak úgy megemlítjük, azzal kiegészítve, hogy nem értjük, hogy egyesek miért hiszik azt, hogy a történelem az ő győzelmükkel szokott véget érni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!