Tetszett a cikk?

Bajnai számára a feladványt nem Orbán legyőzése jelenti, hanem az őt vállára emelő széles tömegszerveztek, és újdonsült rajongói, akik nem hallgatták elég figyelmesen, amiről beszélt.

"Mégis hogy lehetne egy szavazat elfecséreltebb, mintha arra szavaznál, akiben nem hiszel? Nem volna jobb olyanra szavazni, akiben tényleg hiszel?" (Gary Johnson, Libertárius Párt)


"Olvasom az 'elemzők' hozsannázását Bajnai 'mozgalmáról' és teljesen világos, h egyikük sem olvasta a választójogi törvényt. Így nem könnyű" - aggódik az Együtt 2014 jövőjéért Brüsszelbe kiküldött szakértőnk, a Dajcstomi nevű twitterező, némiképp alábecsülve a szervezők IQ-szintjét: azt ugyanis nyilván elég pontosan felmérték Szigetvári Viktorék, mire lesz szükség 2014-ben, és mire nem. Ezzel együtt a - mellékállásban EP-képviselő - twitterezőnek igaza van: nem lesz könnyű menet.

Bajnai Gordon visszatérését, pontosabban ebben a formában történő visszatérését éppen a brüsszeli twitterező elvbarátai által preparált választójogi törvény tette szükségessé. A meghirdetett "új középtől" nagyon eltérő módon ugyanis a) nehéz megteremteni úgy másfél-kétmillió (különféle módokon baloldali, valamint esetleg konzervatív/liberális) ember számára a szavazás motivációját, regisztrációs hajlandóságát, b) nehéz elejét venni az ellenzéki szavazatok értékvesztésének, szétesésének. Elég hamar körbejárt a hír, hogy bár közös listára nem lesz szükség, az egyéni körzetben győzni csak egy közös név beikszelésével lehet.

Így történhetett meg, hogy miután Bajnai Gordon komoly lépést tett afelé, hogy a következő választáson tényező legyen, egy másik szakértő megállapította: "Bajnai Gordon komoly lépést tett afelé, hogy a következő választáson tényező legyen", ami igen pontos megfigyelés. A tényezővé válás olyannyira jól sikerült, hogy a Fidesz-oldal azóta sem tud mit kezdeni vele, hiszen míg a főnökük a 400 ezresre hazudott mítingjükön sem tudott egyetlen hírértékű gondolatot sem produkálni, a haza, a haladás és a külföld felfigyelt az egyetlen lehetséges személyi kihívójára.

Jó, egyelőre persze az MSZP és az LMP sem tud mit kezdeni Bajnaival - de nem is hallhattak tőle olyan hívószót, amely komoly akadálya lehetne az együttműködésnek. Az éppen szakanyagokat gyártó, azokat Bajnainak is megküldő, amúgy újra a kádári kisemberben gondolkodó MSZP részéről Szanyi kapitány most látta szükségesnek közzétenni, hogy "három, disszidens exminiszterelnökünk közös vonása, hogy mindhárman a nemzeti tőke elit sztárjai", akik "a kizsákmányolással vannak elfoglalva". Baja Ferenc is óvott a baloldal liberalizálódásától, míg Mesterházy diplomatikusan nyitottnak tűnt mindenre. Zavarba jött az LMP (Lehet Más a Plázastop) is, egyelőre "garanciákat" várnának, ott is nyilván belső meccs dönt majd a csatlakozásról.

Az ellenzéket egyesítő üzenet keresztülvitele olyannyira jól sikerült, hogy a ballib kánon már-már totalitárius hangon hallgattatná el a szkeptikusokat (pl. Lángh Júlia: "...aki tovább folytatja a huzavonát, hogy ezzel vagy azzal együtt nem, nem soha, az bűnös ember. Bűnös és ártalmas"), és újra felerősödött a "most az a legfontosabb, hogy elzavarjuk Orbán Viktort, minden más ráér" kórusa. Aki azonban így gondolja, az nem hallgatta meg elég figyelmesen azt, akivel az elzavarást elképzeli.

"Ennek a kormánynak mennie kell! A leváltása önmagában mégsem elég: le kell bontani azt a rezsimet is, amelyet az elmúlt két évben építettek – amellyel a hatalom az övék maradna akkor is, ha a többség más választ helyettük. Ezért a kormányváltás nem elég: rezsimváltás kell!" - harsogta Bajnai Gordon, nyilván tudva, hogy az "új közép", a haza, a haladás, a szolidaritás és Európa jelszavaival csak maga mellé állítja, de még nem képviseli az ellenzék választóit.

Igen, ez lehet Bajnai Gordon és az Együtt 2014 választási győzelmének egyik jelentős buktatója: saját fanclubja láthatóan csak odáig hajlandó gondolkodni, hogy elzavarja a kormányt, de hogy milyen lesz a másnap, hogy milyen gazdaság- és adópolitika, milyen "szolidáris" szociálpolitika, milyen adórendszer stb. következik azután, az már szinte részletkérdés. Kit érdekel, hogy már az első kormányülésen kiderül majd: a most nyárra beígért program egyeztetései szükségszerűen hazug kompromisszumokon alapultak, nem nőhetett össze, ami nem tartozik össze.

Ebből a stupid, rövid hatótávolságú (amúgy jogos) Orbán-fóbiából következik a fő gond. Az, ami miatt, ha Bajnai győz is, erősen kétséges, hogyan fog tudni élni győzelmével. Az, ami miatt csak a demokráciacsomagot kínálta fel a híveinek közös nevezőként, és mélyen hallgatott a piacgazdaság helyreállításának pontos mikéntjéről. A valódi "rezsimváltáshoz" ugyanis valódi liberális, piac- és növekedéspárti gazdaságpolitikai fordulatra van szükség - arra viszont a Bajnait (és mögötte, vele: Oszkó Pétert, Urbán Lászlót, Felcsuti Pétert) vállukra emelő széles népi tömegszervezetek nem lesznek vevők.

Azaz, formállogikailag: előbb-utóbb Bajnaira sem lesznek vevők. Ergo: vagy Bajnai pálfordul, és lesz egy őt sakkban tartó adóemelő, protekcionista, szociális-populista-zöld-szakszervezeti kormány első embere, vagy még másnap lecserélik őt a Szabad Marijuana Mozgalom elnökére, aki a válsághoz nem ért ugyan, de hangulatjavító intézkedésként legalizálja a kendert.

Ha tudni akarjuk, miket gondol a mélyen baloldali szervezetek által felkarolt Bajnai Gordon a fideszes katasztrófa-kormányzás utáni gazdaságpolitikai teendőkről, akkor a Haza és Haladás blogján egy poszttal a Bajnai-beszéd alá kell görgetnünk, ott található az a beszéde, amit pár nappal korábban a Portfolio.hu konferenciáján adott elő.

Például: "Az első teendőnk a bizalom helyreállítása. Azt mondta egyszer egy Rockefeller - senki sem értett jobban a kapitalizmushoz, mint ő -, hogy a kapitalizmust a bizalomra építették. Igaza volt, ezért az első és legfontosabb feladatunk a bizalom helyreállítása, legyen szó intézményekről, a jogbiztonságról makro- és mikroszinten, transzparenciáról, korrupciót és bürokráciát csökkentő lépésekről. (...) a növekedés érdekében Magyarországon nem egyszerűen helyre kell állítani – korábban sem volt jó –, de újra meg kell alapozni a tőkevonzó- és tőkemegtartó képességet. (...) Magyarország nemzeti érdeke, hogy a lehető leggyorsabban azonnali és radikális fordulatot hajtson végre."

Ilyesmit jelenthet a teljes rezsimváltás, és ez csak a kezdet. Ha az Együtt 2014 ennél kevesebbel is beéri, akár bele se vágjon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy szál pólóban, majdnem 300-zal száguldott az autópályán egy 19 éves motoros Angliában

Egy szál pólóban, majdnem 300-zal száguldott az autópályán egy 19 éves motoros Angliában

Az iráni elnök szerint Izrael likvidálta az atomtudósukat

Az iráni elnök szerint Izrael likvidálta az atomtudósukat

Merkely: Csökken a fertőzöttek aránya

Merkely: Csökken a fertőzöttek aránya