szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az iráni Forradalmi Gárda szombati közlése szerint egy hadgyakorlat során elfogtak egy pilóta nélküli külföldi repülő eszközt az ország déli részén.

Az IRNA állami hírügynökség a hadgyakorlat szóvivőjét idézte, aki elmondta, hogy a gárda elektronikai hadviselésért felelős részlege jeleket észlelt, amelyek arra utaltak, hogy külföldi drónok próbálnak belépni az iráni légtérbe. A szóvivő közölte, a szakértők átvették az egyik drón felett az irányítást és sikeresen földre tették a gépet Szirdzsán városa közelében. Azt nem árulta el, hogy a repülő amerikai lenne, csupán "külföldi ellenséges drónként" utalt rá.

A szóvivő elmondta, hogy a gyakorlat során iráni "felderítő drónt és az ellenség megtámadására képes önmegsemmisítő drónokat is használtak és értékelték műveleti képességeiket". Ugyancsak sikerült a feltételezett ellenség által keltett elektromos zavarást beazonosítani és meghiúsítani - fűzte hozzá.

Irán azt állítja, hogy sikerült lemásolnia az amerikai RQ-170 Sentinel típusú "lopakodót", és képes saját, pilóta nélküli repülőgépet hadrendbe állítani. A Lockheed-Martin által gyártott RQ-170 Sentinel szupertitkos, nagy magasságban közlekedő repülőgép, amelynek létezését csak 2010-ben erősítette meg az amerikai légierő.

Teherán ugyancsak 2010-ben jelentette be, hogy lopakodó megfigyelő, illetve támadó drónok előállításának a programján dolgozik, de nem közölt részleteket a gép teljesítményéről, sem az akkor 2011-ben befejezni kívánt fejlesztés állásáról.

Az iráni katonai képességekről szóló híradásokat jogos kétely fogadja a világban, miután kiderült, hogy többször is alacsony színvonalon manipulált fotókat tettek közzé rakétakísérletekről, saját fejlesztésű vadászrepülőgépről és űrprogramjukról is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!