szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Arkansasban egy bíró, miután az államban 2005 után ismét kivégzés végrehajtsát rendelte volna el, ügyvédek léptek közbe.

Felfüggesztette nyolc kivégzés végrehajtását egy arkansas-i bíró pénteken, miután a gyilkosságért halálra ítélt foglyok ügyvédei megtámadták az államnak a méreginjekciókkal kapcsolatos titoktartási rendeletét.

A déli Arkansas, amely egyike az Egyesült Államok azon 31 államának, amely 2005 óta nem hajtott végre egyetlen halálos ítéletet sem, október 21-én tervezte felújítani a halálbüntetéseket, két kivégzéssel.    Wendell Griffen bíró azután hozta meg döntését, hogy a foglyok védői szerdán az állam törvényeivel ellentétesnek nevezték az arkansas-i törvényhozásnak azt az idei rendeletét, amely szerint titokban kell tartani a kivégzéshez használt méreginjekciók összetevőit szállító cégek nevét. Indoklásában a bíró úgy vélte, alaposan meg kell vizsgálni a védelem érvelését, miután "a panaszosoknak ez a lépés az egyetlen jogi lehetősége arra, hogy kétségbe vonják a kivégzés módszereire vonatkozó rendeletet és a halálukhoz vezető kivégzési eljárás menetét".

Griffen döntése annak az Egyesült Államokban régóta zajló vitának a menetébe illeszkedik, amely a körül zajlik, hogy a méreginjekciók esetleges túladagolása, az alkalmazott altatószerekkel szembeni rezisztencia vagy a mérgek adagolásában elkövetett hibák felesleges szenvedéseket okozhatnak a halálra ítélteknek.

Asa Hutchinson, Arkansas republikánus kormányzója, aki a kivégzések felújítását szorgalmazza, reagálásában "csalódottságának" adott hangot, amiért úgymond "az áldozatok családjainak ismét várniuk kell" arra, hogy a tettesek elnyerjék büntetésüket.

Griffen bíró 2014 februárjában egyszer már hozott egy hasonló döntést kilenc halálra ítélt ügyében, akik azt állították, hogy kivégzésük sértheti az Egyesült Államok alkotmányának 8. kiegészítését, amely tiltja bármilyen "kegyetlen és rendkívüli büntetés" alkalmazását.

2014-ben egy oklahomai kivégzés több mint negyvenperces agóniába torkollott a rosszul sikerült méreginjekció miatt. Oklahoma állam pedig éppen csütörtökön ismerte be, hogy egy halálra ítélet idén januárban tévedésből egy az útmutatókban nem szereplő vegyülettel végeztek ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szakszervezet szerint módosítani kell az egészségügyi dolgozókra vonatkozó törvényt

A szakszervezet szerint módosítani kell az egészségügyi dolgozókra vonatkozó törvényt

Egyórás idősávot ajánlanak az időseknek a vásárlásra Székesfehérváron

Egyórás idősávot ajánlanak az időseknek a vásárlásra Székesfehérváron

150 ezer forint a különbség a szabolcsi és a budapesti nettó bér között

150 ezer forint a különbség a szabolcsi és a budapesti nettó bér között