Az amerikai-brit légierő csütörtök délután ismét bombázta Bagdadot. Egy hivatalos iraki személy szerint Bagdad déli részén találat ért egy lakótömböt. Bombák hullottak a fővárostól délre elterülő Nedzsef és Kerbala városokra is. Hajnalban Észak-Irakban ezer amerikai ejtőernyőst dobtak le, akik elfoglaltak egy repülőteret. Csütörökön délután észak-iraki kurd harcosok az iraki hadsereg frontvonalán áthatolva bejutottak a bagdadi kormány ellenőrzése alatt tartott területre, ami először fordul elő a szövetségesek Irak elleni háborújának kezdete óta.

A szövetséges erők csütörtökön kora este újabb légicsapást mértek Bagdad külső negyedeire. Az iraki légvédelmi ütegek 17 óra 30 perc (közép-európai idő szerint 15 óra 30) körül léptek működésbe. Csütörtök délelőtt és délután is rendkívül erős robbanások sorozata rázta meg az iraki fővárost, a légvédelmi ütegek akkor is tűz alá vették a szövetséges repülőgépeket. Az előző éjszaka folyamán négy hullámban támadta a szövetséges légierő az iraki fővárost.
Szintén az éjszaka, az északi front megnyitására irányuló amerikai stratégia részeként, mintegy ezer amerikai légideszantos ereszkedett le ejtőernyővel az iraki Kurdisztánban. Elfoglalták Basur repülőterét, hogy előkészítsék a terepet harckocsik és Bradley típusú páncélozott szállító járművek biztonságos odaszállítására. Egy bagdadi katonai szóvivő szerint az iraki hadsereg rakétákkal támadt a ledobott amerikai ejtőernyősökre, de azt nem tudta megmondani, hogy sikerült-e veszteségeket okozniuk.
A Reuters helyszíni tudósítója szerint észak-iraki kurd harcosok az iraki hadsereg frontvonalán északról áthatolva csütörtökön bejutottak a bagdadi kormány ellenőrzése alatt tartott területre, ami először fordul elő a szövetségesek Irak elleni háborújának kezdete óta. A beszámoló szerint egyetlen kormánykatonát sem lehetett látni az elfoglalt őrhely környékén, a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) harcosainak senkivel nem kellett megütközniük. Egy magas rangú parancsnok, Mam Rosztam elmondta, hogy már négy kilométernyire behatoltak a korábban iraki hadsereg ellenőrizte területre. A kurdok azután indultak meg az iraki hadsereg ellenőrzése alatt lévő, Bagdadtól 300 kilométerre északra fekvő Kirkuk felé, hogy az amerikai erők tevékenysége felélénkült a térségben.
A BBC szerint Bászrától délre heves harcok voltak: az amerikai-brit légierő több órán át támadott egy 70-120 harckocsiból és páncélozott járműből álló iraki oszlopot, amely előzőleg kitört a brit csapatok által körülvett dél-iraki nagyvárosból, és a délkeleti Fáó-félsziget felé tartott. Sok iraki páncélost találat ért, mások a sivatag felé menekültek a brit médium szerint. A Pentagon cáfolta a CNN-nek azt a jelentését, amely szerint komoly iraki ellentámadás készült volna Bagdadtól délre. Az amerikai hírtévé szerint szerdán ezer iraki katonai jármű közeledett Bagdad irányából Nedzsef felé. Richard Meyers, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke azonban közölte: csupán néhány könnyű jármű mozgásáról értesült Bagdad és Kerbela között.
Közben csütörtökön a brit védelmi minisztérium elismerte, hogy valószínűleg az Irak déli részén vasárnap eltűnt két brit katona holtteste volt látható azon a videofelvételen, amelyet az al-Dzsazíra hírtelevízió szerdán sugárzott. A Perzsa-öbölbe kivezényelt brit erők főparancsnoka csütörtökön súlyos bírálattal illette az arab műholdas tévé tevékenységét a halott brit katonák és hadifoglyok bemutatása miatt.
A Biztonsági Tanács nyilvános Irak-vitájának első napján felszólalók rámutattak: az USA által indított háborút a tanács nem engedélyezte, és az humanitárius katasztrófával fenyeget. A német, az amerikai és a francia ENSZ-képviselő is reményét fejezte ki, hogy a BT még ezen a héten elfogadja azt a határozatot, amely lehetővé tenné a kőolajat élelmiszerért program 45 napos meghosszabbítását. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Corvinus egyetemi lapjában nem jelenhetett meg egy interjú a genderről

A Corvinus egyetemi lapjában nem jelenhetett meg egy interjú a genderről

Néhány mondat állami szervek vezetőitől arról, hogy Magyarország élen jár a korrupció elleni harcban

Néhány mondat állami szervek vezetőitől arról, hogy Magyarország élen jár a korrupció elleni harcban

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk

Megvan a demencia ellenszere? A tudósok szerint már napi egy pohár narancslé csodákat tehet az aggyal

Megvan a demencia ellenszere? A tudósok szerint már napi egy pohár narancslé csodákat tehet az aggyal

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Idén utoljára interpellálhatják a képviselők a kormány tagjait ma az Országgyűlésben

Idén utoljára interpellálhatják a képviselők a kormány tagjait ma az Országgyűlésben