szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német külügyminisztérium éveken át tiltotta a követségeknek, hogy a német vízumokkal való visszaélések elleni fellépésben együttműködjön a biztonsági hatóságokkal - jelentette pénteki számában a berlini Die Welt hiteles dokumentumokra hivatkozva.

A vízumügyben azt vetik a zöldek vezetése alatt álló külügyminisztérium szemére, hogy rendeleteivel még inkább lazított a liberális vízumkiadási gyakorlaton, azt az elvet követte, hogy kétely felmerülése esetén az utazás szabadságának elvét kell előnyben részesíteni. A laza vízumkiadási gyakorlat a kelet-európai német missziókat, főleg Kijevet érintette.

A Die Welt információja szerint 2003 januárjában a külügyminisztérium 16 kelet-európai nagykövetséget utasított arra, hogy ne válaszolják meg közvetlenül a német rendőrségtől vagy a határvédelmi szervektől érkező megkereséseket, hanem a megkereséseket és a válaszokat a berlini központnak küldjék el.

Az illetékes külügyminisztériumi osztály azt is megtiltotta, hogy adatbankokat hozzanak létre azokról, akik feltűnően sokszor küldtek meghívóleveleket. A német belügyi szervek az általános vízumadatbankhoz sem férhettek hozzá automatikusan.

A Joschka Fischer vezette külügyminisztérium ellen felhozott vád az, hogy lazasága nemzetbiztonsági kockázattal járt, kétes elemek, feketén dolgozók és prostituáltak előtt is megnyitotta a Németországba és a schengeni térségbe vezető utat.

Fischer a minap beismerte, hogy felelős miniszterként nem cselekedett elég határozottan és gyorsan. Az üggyel parlamenti vizsgálóbizottság foglalkozik, s a pártok azt fontolgatják, hogy politikai szempontból mikor lenne számukra a legkifizetődőbb Fischer bizottsági meghallgatása.

Peer Steinbrück, Észak-Rajna-Vesztfália szociáldemokrata miniszterelnöke azt szeretné, ha a külügyminisztert még a május 22-én esedékes, igen fontos tartományi választás előtt a bizottság elé citálnák, hogy az ügy úgymond már ne terhelje a választási kampányt. A tartományban a szociáldemokraták a zöldekkel együtt kormányoznak. A konzervatív ellenzék minél több politikai tőkét akar kovácsolni az ügyből.

Roland Koch hesseni kereszténydemokrata kormányfő a pénteki Die Weltben felvetette Gerhard Schröder kancellár bizottsági meghallgatását is, mondván, hogy két tárca (a külügyi és a belügyi) súlyos konfliktusáról van szó, s ki kell derülnie: jelentett-e erről Otto Schily belügyminiszter, vagy a kancellárnak az egész mindegy volt. Koch úgy fogalmazott: a külügyminiszter eddigi megnyilatkozásai nem oszlatták el azt a benyomását, hogy "Fischer inog".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Gyurcsány a nemzeti vízum bevezetéséről

A kormány a nemzeti vízum bevetésével, az idegenrendészetre és bevándorlásra vonatkozó szabályok átalakításával könnyítené a határon túli magyarok helyzetét - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Dávid Ibolya, az MDF elnöke üdvözölte a kormányfő bejelentését, ugyanakkor kifogásolta, hogy nem egyeztettek a politikai pártokkal és a határon túli magyarok szervezeteivel.

Itthon

A magyar külügy tárgyalna az amerikai vízummentességről

"Készek vagyunk a lehető legrövidebb időn belül megkezdeni a tárgyalásokat az amerikai féllel, még akkor is, ha a kölcsönös vízummentesség elérése nem várható a közeljövőben" - jelentette ki Polgár Viktor külügyi szóvivő.

Itthon

Az amerikai vízumbeszerzés tantaluszi kínjai

A budapesti amerikai nagykövetség konzuli osztálya megalázó procedúrának veti alá a vízumkérőket. A magyar utazók elvárhatnák, hogy a nyugat-európai állampolgárokkal azonos bánásmódban részesüljenek. Véget kellene vetni a gyötrelmes amerikai vízumbeszerzésnek - véli a cikk szerzője.

Vidnyánszky az Európai Parlamentnek: Az SZFE-n uralkodó anarchia már tűzoltósági szempontból is veszélyes

Vidnyánszky az Európai Parlamentnek: Az SZFE-n uralkodó anarchia már tűzoltósági szempontból is veszélyes

Az SZTE szenátusa levette napirendről az egyetem nevének megváltoztatását

Az SZTE szenátusa levette napirendről az egyetem nevének megváltoztatását

Koronavírussal került kórházba Rost Andrea

Koronavírussal került kórházba Rost Andrea