szerző:
MTI

Elfogadta az Európai Parlament külügyi bizottsága szerdán Brüsszelben a Románia csatlakozási felkészültségéről szóló jelentést, amely megerősítette ugyan az ország 2007. január 1-jei csatlakozását, de értésre adta, hogy Bukarestnek még áprilisig konkrét lépéseket kell tennie a leginkább bírált területeken.

A bizottsági szavazást megelőzően magyar képviselők - köztük Gál Kinga és Schöpflin György (mindketten Fidesz-MPSZ), Dobolyi Alexandra, Tabajdi Csaba és Harangozó Gábor (mindhárman MSZP), Szent-Iványi István (SZDSZ) - kifejezték aggodalmukat elsősorban a kisebbségi törvény elfogadásának késlekedése, illetve a magyar kisebbséget érintő más problémák - oktatás, vagyon-visszaszolgáltatás, választási törvény - miatt. Mindezekre a kérdésekre felhívta a figyelmet az EP-Románia vegyes bizottság is ugyanaznap Brüsszelben tartott ülésén - mondta el sajtótájékoztatóján Gál Kinga.

A parlament elvben már nem dönthet a román csatlakozás esetleges egyéves elhalasztásáról, de - mint arról Tabajdi Csaba tájékoztott -, adott esetben támogatni fogja az erről szóló védzáradék alkalmazását. A képviselők megerősítették, hogy az EP továbbra is szigorú ellenőrzés alatt tartja Romániát, és ragaszkodik ahhoz hogy véleményét az Európai Bizottság is figyelembe vegye áprilisban elkészülő, a 2007-es csatlakozás szempontjából feltehetően döntő állásfoglalású jelentésében. Az EP-nek még plenáris ülésen is el kell fogadnia a most tárgyalt jelentést, erre várhatóan decemberben kerül sor.

A Pierre Moscovici tervezete alapján jóváhagyott jelentés - részben az említett képviselők módosító indítványainak köszönhetően - kifejezi aggodalmát a kisebbségi törvény elfogadásának késlekedése miatt, valamint a választójogi törvény kisebbségekre nézve diszkriminatív volta miatt, és párhuzamosan felszólítja Romániát, hogy tartsa be a koppenhágai politikai kritériumokat. A jelentés azt is megerősíti, hogy további lépések szükségesek a romániai magyar közösség védelme érdekében a szubszidiaritás és az önkormányzatiság elveivel összhangban. Felhívja a román hatóságok figyelmét, hogy teljes mértékben támogassák a magyar kisebbség felsőoktatását, mindehhez biztosítva a szükséges anyagi feltételeket. A dokumentumban azt is rögzítették: nem csupán az számít, mi áll a törvényekben, hanem az is, hogyan érvényesülnek a szabályok helyi szinten.

Gál Kinga úgy ítélte meg, hogy "a jelentés a különböző politikai csoportokban ülő magyar képviselők által beadott sok indítvány hatására kiegyensúlyozott, ugyanakkor a kisebbségeket érintő kérdésekben meglehetősen kritikus hangvételű lett".

Az EP-bizottságok meghallgatták a román kormány több képviselőjét, köztük Mihai Razvan Ungureanu külügyminisztert is. Az MTI azon kérdésére, hogy mennyire biztatók a román ígéretek az EP elvárásaival kapcsolatban, Gál Kinga kijelentette: Románia számos lépést tett meg a jogszabályi rendezés szintjén, de sok esetben az látszik, hogy ez nem jelenti a probléma tényleges rendezését. "Ami Bukarestben megoldottnak tűnik azáltal, hogy egy jogszabályt
elfogadtak,... nem azt jelenti, hogy rendeztek egy kérdést.... Helyi szinten még más valósággal találkozik az ember." Leszögezte azt is: "biztos vagyok abban, hogy mind az Európai Bizottság, mind az Európai Parlament visszatér a jelentésben jelzett felvetésekre, és számon kéri azokat."

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Nem döntöttek a román és a bolgár EU-csatlakozás halasztásáról

Az Európai Bizottság kedden nyilvánosságra hozza a Romániáról és Bulgáriáról szóló éves országjelentéseit, de ezekben - a korábbi várakozásokkal ellentétben - egyelőre nem tesz javaslatot arra, hogy egy évvel el kell-e halasztani a két ország EU-belépését.

MTI Világ

Román köszönet a magyar parlamentnek

Traian Basescu román államfő különös elégedettséggel fogadta és megköszönte, hogy a magyar törvényhozás "elsődlegességet biztosított" a Románia európai uniós csatlakozásáról szóló szerződés ratifikálásának.

MTI Itthon

Orbán előnyösnek tartja Románia EU-csatlakozását

Minden magyarnak - beleértve a határon túliakat - jó, ha bent van az Európai Unióban, mert ez az út vezet majd el a kettős állampolgársághoz is - mondta csütörtökön Nagyváradon Orbán Viktor, a Fidesz MPSZ elnöke. Tőkés László kevésbé derülátó.

Világ

Csúszhat Románia EU-csatlakozása

A kedden nyilvánosságra kerülő országjelentés kiszivárgott hírek szerint azt állapítja meg, hogy Romániában gyorsabban folynak a reformok, mint Bulgáriában - írja a Transindex.

Budapesten is tüntettek a klímaváltozás ellen

Budapesten is tüntettek a klímaváltozás ellen

A sztrájktól sem riadnának vissza a tiszavasvári Alkaloidánál

A sztrájktól sem riadnának vissza a tiszavasvári Alkaloidánál

Jó hírt kapott a Richter

Jó hírt kapott a Richter

A vád alá helyezett Simonkához közeli alapítvány újabb százmilliókat nyert az uniótól

A vád alá helyezett Simonkához közeli alapítvány újabb százmilliókat nyert az uniótól

Egy könyv azoknak is, akik azt hiszik, hogy a forróvíz-próba fitneszprogram

Egy könyv azoknak is, akik azt hiszik, hogy a forróvíz-próba fitneszprogram

A nap fotói: egyszerű felfestések, de gyalogosok életét menthetik meg

A nap fotói: egyszerű felfestések, de gyalogosok életét menthetik meg