A demokratáknak nagyon nem tetszik Bush új iraki stratégiája

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A washingtoni kongresszus vezető demokrata képviselői szerint George Bush elnök új iraki stratégiája veszélyezteti Amerika nemzetbiztonságát; közös nyilatkozatukban a csapatkivonás 4-6 hónapon belül történő megkezdését követelték.

Bush szerda este televíziós beszédben jelentette be: döntött az új iraki háborús stratégiáról, amelynek részeként az Egyesült Államok több mint 20 ezer újabb katonát küld az arab országba a felekezetközi erőszak elfojtására.

Nancy Pelosi képviselőházi elnök több más vezető demokrata párti politikussal közösen nyilatkozatban ítélte el George Bush bejelentett új stratégiáját, mondván, az elnök a csapaterősítés tervével fittyet hányt arra, hogy a Republikánus Párt megalázó vereséget szenvedett a kongresszusi választásokon novemberben.

"Ez a javaslat veszélyezteti a nemzet biztonságát azáltal, hogy újabb terhet rak a már így is túlterhelt hadseregre, ami még nehezebbé teszi az egyéb válságokra való reagálást" – foglaltak állást az ellenzéki képviselők.

Hangsúlyozták: a csapatkivonás megkezdésére azért van szükség, mert Irak vezetése máskülönben nem érti meg, hogy Amerika támogatása nem örök érvényű és nem is szánja el magát a felekezetközi erőszak felszámolásához szükséges lépések megtételére. "Katonai jelenlétünk kiterjesztése Irakban éppen rossz üzenet jelent, és ellenezzük" – így a demokrata vezetők.

A katonai megoldás helyett azt javasolták, hogy Washington indítson agresszív diplomáciai offenzívát a térségben és azon túl is Irak stabilizálása érdekében. Értékelésük szerint Bush új stratégiája nem jelent igazi váltást a korábbiakhoz képest, és ezért nyomást fognak gyakorolni az elnökre azért, hogy attól álljon el.

Barack Obama szenátor, a Demokrata Párt egyik reménybeli elnökjelöltje a CNN hírtelevízióban azt mondta, Bush az amerikai közvélemény nagy része és a legtöbb szakértői vélemény ellenében hozta meg döntését. A csapaterősítés szerinte téves politika, nem fogja elősegíteni a felekezetközi erőszak csökkentését. Közölte, pártja az új iraki stratégiát elítélő határozatot fog előterjeszteni a szenátusban, és már több republikánus képviselő támogatását megnyerték.

Dick Durbin demokrata szenátor televíziós értékelésében azt szorgalmazta: itt az idő, hogy végre az irakiak vállalják a felelősséget országuk biztonságáért azután a háború után, amely már több mint 3000 amerikai katona életébe került.