Folytatódó harcok Libanonban, egy menekülttábor térségében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kedden is folytatódtak a múlt hét végén megkezdett harcok a libanoni hadsereg alakulatai és a Fatah al-Iszlám palesztin szervezet fegyveresei között a Libanon északi részén lévő Nahr el-Barid palesztin menekülttábor térségében.

Már a hajnali órákban kiújult a lövöldözés az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal rokonszenvező palesztin szervezet harcosai és a libanoni kormányhadsereg katonái között. Libanoni egészségügyi dolgozók felszólították a feleket a harcok szüneteltetésére, hogy kivihessék a tábor utcáiról az ott heverő ellátatlan sebesülteket, és eltávolíthassák a harcok halálos áldozatainak tetemeit. Szemtanúk szerint tüzérségi és harckocsilövedékek robbanásainak döreje hallik folyamatosan a 40 ezer embernek otthont adó tábor térségében.

A Fatah al-Iszlám 20 tagja, 32 katona és 27 civil vesztette eddig életét a vasárnap reggel kitört harcokban. Több mint 150 ember megsebesült, néhány tucat ház romba dőlt, ezrek menekültek el a táborban lévő otthonukból.

Fuád Szinjóra Nyugat-barát libanoni kormányfő hangsúlyozta hétfőn, hogy feltétlenül szükségesnek tartja a Fatah al-Iszlámmal való leszámolást. A múlt évben felbukkant szunnita fegyveres csoport a Nahr el-Barid táborban sáncolta el magát. "Harcosaink készek utolsó csepp vérükig küzdeni" - mondta kedden egy nyugati tudósítónak a szervezet szóvivője. "A hadsereg kezdte el a harcot, neki kell beszüntetnie is" - tette hozzá.

A szervezet nevében olyan tartalmú közlemény érkezett faxon egy nyugati hírügynökség irodájához, amely szerint a Fatah al-Iszlám egy csoportja hajtotta végre az utóbbi két nap folyamán történt két robbantásos merényletet a libanoni fővárosban, Bejrútban. A faxüzenet szerzői azzal fenyegetőznek, hogy a Fatah al-Iszlám "lángba borítja" Bejrút központját, ha a hadsereg nem állítja le ellene indított hadműveletét.