Castro 81. születésnapját a vezér nélkül ünnepelték

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Tűzijátékkal ünnepelték hétfőn Havannában a betegeskedő Fidel Castro 81. születésnapját: százak figyelték a tengerparti Malecon sétányon az öböl fölött kibomló tűzvirágokat.

Castro ismeretlen helyen lábadozik súlyos, rendkívüli beavatkozást követelő gyomorbetegségéből, s senki sem számol nyilvános megjelenésével. Castro születésnapját akkor sem övezte nagy felhajtás, amikor a veterán vezető egészséges volt.

Kubát jelenleg Fidel testvére, Raul Castro irányítja, akiről egyesek feltételezik, hogy hajlandó szerény gazdasági reformokra a kommunista rendszeren belül, ám alapvető változásokra nem számítanak addig, amíg Fidel él. Független megfigyelők úgy látják, hogy vita van az állam- és pártvezetésben a reformokat elkerülhetetleneknek tartó realisták és a régi rendszert megtartani akaró úgynevezett utópisták között.

Oscar Espinosas Chepe ellenzéki közgazdász szerint "jelenleg Raul (Castro) jelenti az egyetlen reményt arra, hogy reformok jönnek". A közgazdász valamikor diplomata volt, de kegyvesztett lett, mert Gorbacsov-féle reformokat propagált. A keményvonalasak azonban határozottan elutasították a gazdasági reformokat, mert tartottak az azokkal járó politikai változásoktól.

Fidel Castro egy éve már nem jelenik meg a nyilvánosság előtt, de a 81 éves vezető nem hagyja, hogy elfelejtsék. Erről gondoskodnak azok az újságcikkek, amelyekben Castro rendszeresen állást foglal aktuális témákban. Nemrég arra figyelmeztetett, hogy alapvető kérdésekben mindig kikérik a véleményét.

Egyesek a néhai Mao Ce-tunghoz hasonlítják Fidel Castrót abban az értelemben, hogy Mao politikai utódai, nevezetesen a Teng Hsziao-ping vezette csoport gazdasági reformokat indított el Kínában, s egyidejűleg megőrizték a Mao által alapított kommunista államot.