Clinton magyarázza "félreértett" megjegyzését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az amerikai demokrata párti elnökjelöltségért küzdő Hillary Clinton vasárnap az NBC televízióban cáfolta, hogy a feketékkel szembeni előítélet húzódott volna meg egy korábbi megjegyzése mögött, amelyet Martin Luther King néhai fekete emberi jogi harcosról tett. Clinton pártbeli vetélytársát, az afro-amerikai Barack Obamát hibáztatta, amiért annak kampányában szerinte tudatosan eltorzították az ő szavait.

A demokrata elnökjelöltségre pályázók következő nagy összecsapása a jelentős fekete lakossággal bíró Dél-Karolinában lesz. A legnagyobb dél-karolinai napilap, a The State a hét végén azt írta: Hillary Clinton megjegyzése és a Clinton-tábor éles Obama-ellenes támadásai bántók a feketékre nézve.

Dél-Karolina fekete népessége hagyományosan Bill és Hillary Clinton biztos hátországának számít. Ám a Clinton-Obama-ügy, illetve az a távlat, hogy egy afro-amerikai politikus eséllyel pályázik az elnökségre, megváltoztathatja a feketék hangulatát.

A The New York Times című napilap a New Hampshire-i előválasztás után arra hívta fel a figyelmet: Hillary Clinton veszélyesen közel került ahhoz, hogy a faji kártyát is belekeverje kampányába. A volt first lady egy ízben arról beszélt, hogy Martin Luther King tiszteletes emberi jogi álmának valóra váltásához Lyndon Johnson elnökre volt szükség. Clinton rosszízű gondolata azt sugallta, hogy egy fehér ember nélkül egy fekete nem ment volna sokra - írta a lap, és nyilatkoztak így utólag liberális kritikusok blogjaikban, interjúkban.

Clinton vasárnap az NBC televízióban azt mondta, hogy ezt a "szerencsétlen fordulatot" Obama stábja a saját hasznára igyekszik felhasználni. Szerinte Obamáék tisztességtelen és igazságtalan módon félreértelmezik, elferdítik a szavait. Clinton olyan hevesen igyekezett bizonyítani igazát, hogy többször félbeszakította a riportert, nem hagyta végigmondani a kérdéseket.

"Semmi sem igaz az egészből (...) Martin Luther King egyike azoknak, akiket a világon a legjobban tisztelek" - mondta. Clinton megjegyzése után Donna Brazile, Al Gore korábbi demokrata elnökjelölt afro-amerikai kampánymenedzsere úgy fogalmazott: a volt first lady szavai aggasztóak.

A The Washington Post című lap cikkírója vasárnap annak a félelmének adott hangot, hogy a Clinton-gépezet a győzelem érdekében Obama torkának fog ugrani. Nyílt vagy rejtett fegyverként, de a faji kártyát be fogják vetni.

Hillary az NBC-nek adott interjúban kétszeri rákérdezés után sem volt hajlandó válaszolni arra, alkalmasnak tartja-e Obamát az elnökségre. Csak annyit mondott, a választók majd eldöntik.

A verseny nemcsak Dél-Karolina, hanem több olyan nagy népességű állam szavazataiért folyik, amelynek jelentős fekete kisebbsége van. Alabamában egy hónapja Clinton még 40-25 arányban vezetett Obamával szemben, akit ma már a demokrata választók 36 százaléka támogat, míg Clintont csak 34 százalék. Elemzők szerint február 5-én, amikor 22 államban rendeznek elnökjelölt-választásokat, talán minden eldől.