Indul Al Gore megakampánya a klímaváltozás ügyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Al Gore volt amerikai alelnök hároméves, 300 millió dolláros kampányba kezd Amerikában a globális felmelegedés elleni harc jegyében. Az Egyesült Államok történetében ez lesz az egyik legnagyobb, legköltségesebb kampány, amelyet közügyben indítottak.

 
A Nobel-békedíjas környezetvédelmi aktivista a The Washington Post hétfői cikke szerint a hatalmas hadjáratban az eddigieknél jobban rá kívánja irányítani Amerika figyelmét a globális felmelegedés jelenségére és arra, hogy csökkenteni kell az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. 
 
Gore az általa alapított Klímavédelmi Szövetségen keresztül elsősorban online felhívásokkal és televíziós reklámokkal szándékozik majd serkenteni a környezetvédelmi tudatosságot. 
 
A demokrata párti aktivista - akinek amerikai elnökválasztási jelöltségében egyes csoportok még mindig reménykednek - főleg azért indítja el kampányát, mert úgy érzi, félő, hogy a törvényhozók nem fogják előírni a káros gázok kibocsátásának csökkentését. 
 
"Mindent megpróbáltam, amit lehetett, az egyetlen út a válság megoldására, ha megváltoztatjuk a közvélemény hozzáállását" - nyilatkozott a lapnak. 
 
Kifejtette, hogy nem egy konkrét törvényjavaslat vagy határozat támogatása a célja, hanem úgymond a kulturális váltás a kérdésben. "A vezetőink sajnos nem hajlandók megtenni a szükséges bátor lépéseket, amíg ezt nem követeli az amerikai nép" - állapította meg. 
 
Elmondta, hogy magánadományokból már összegyűlt a kampány költségvetésének fele, azt viszont nem közölte, hogy ő személyesen mekkora összeggel segíti az ügyet. Azt tudni lehet, hogy a Kellemetlen igazság című Oscar-díjas környezetvédelmi filmjének bevételeit, továbbá a Nobel-békedíjjal és több nemzetközi elismerésével járó összeget, összesen mintegy 2,7 millió dollárt a Klímavédelmi Szövetségnek adományozott.