Két iszlamista terroristát fogtak el

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A spanyol rendőrség letartóztatott két feltételezett iszlamista terroristát, akiket Marokkó köröz.

A gyanú szerint egyiküknek köze van a 45 halálos áldozatot követelő, 2003. májusi casablancai merényletsorozathoz. A gyanúsítottakat kedden fogták el a Marokkóval határos spanyol enklávéban, Melillában – olvasható a csendőrség közleményében. A casablancai merényletben feltehetőleg bűnrészes férfi bizonyos Ali Aarassz, a másik, Mohamed el-Baj pedig annak a terrorista sejtnek volt a tagja, amelyet februárban felszámoltak. A spanyol csendőrség szerint el-Bajnak az volt a feladata, hogy kapcsolatot létesítsen közép-európai csempészekkel, és fegyvert, robbanószert szerezzen be tőlük.

A két férfi ellen Spanyolországban nem indítanak semmilyen eljárást, hanem a lehető legrövidebb időn belül kiadják őket Marokkónak.

A casablancai öngyilkos merényletek megdöbbentették annak idején a viszonylag mérsékelt muzulmán országot, amely nagyon népszerű turistacélpont. A merényletek egy zsidó közösségi intézmény és temető, egy szálloda, egy étterem és egy spanyol társasági klub ellen irányultak. A 45 halálos áldozatból 12-en öngyilkos merénylők voltak.

A marokkói hatóságok szerint a februárban felszámolt terrorista sejt kormánytagok és a helyi zsidó közösség tagjai ellen tervezett merényleteket. A csoport összesen 32 tagját tartóztatták le.