Minisztériumokat foglaltak el tüntetők Thaiföldön

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pisztolyokkal, parittyákkal, golfütőkkel és késekkel felfegyverkezett tüntetők hatoltak be kedden a miniszterelnöki hivatal és több minisztérium udvarára, s elfoglalták az NBT thaiföldi televíziós állomás bangkoki székházát, követelve a kormány távozását.

A tömegmegmozdulás azzal kezdődött, hogy a Népi Szövetség a Demokráciáért (PAD) nevű ellenzéki párt vezette tüntetők behatoltak a kormány szócsövének tartott NTB székházába, ami miatt megszakadt a műsorsugárzás. A rendőrség mintegy ötven tüntetőt előállított.

© AP
Helyszíni beszámolók szerint a tévészékház elfoglalása után a tüntetők a kormányzati negyed felé indultak, és békés tüntetés kezdődött négy minisztérium, illetve a kormánynak helyt adó épület előtt. A tiltakozók először csak elállták a munkába érkező kormányzati alkalmazottak útját, majd "ostromolni" kezdték az épületeket. Engedve a nyomásnak, a rendőrség megnyitotta a miniszterelnöki hivatal udvarának kapuját, a thaiföldi zászlókat lengetők ellenzékiek pedig a pázsiton ülve folytatták a tüntetést. Hasonló jelenetek zajotta le a pénzügyminisztérium, az agrár- és a közlekedési minisztérium épületénél, mindhárom tárca belső udvarán tüntetők sereglettek össze.

A katonaság nem avatkozik bele

A rendőrség szerint a nagyszabású tiltakozó megmozduláson mintegy 35 ezren vesznek részt, de a szervezők több százezer ember csatlakozását várják. A megmozdulás célja a hét hónapja hivatalban lévő kormány megbuktatása. Olyan hírek láttak napvilágot, hogy újabb, a két évvel ezelőttihez hasonló katonai államcsíny készül, de Anupong Paocsinda hadseregparancsnok ezt cáfolta, s közölte azt is, hogy a katonaság nem fog beavatkozni, mert a rendőrség dolga a rendcsinálás.

Szamak Szundaravedzs miniszterelnök tévényilatkozatában bejelentette: közvetlenül a belügyminiszter hatáskörébe helyezte a rendőrség irányítását azzal, hogy vessen véget a kormányellenes tüntetéseknek. Szundaravedzs arra figyelmeztetett, hogy fogytán a türelme. Leszögezte, hogy nem fog ugyan rendkívüli állapotot hirdetni, de a tüntetők rendőri intézkedésekre számíthatnak, ha nem hagyják abba a tiltakozásokat.

A bangkoki tüntetések szemlátomást békésen zajlanak, a tiltakozók nem tűztek össze a rendőrökkel, akik nem is próbálják útját állni a tömegnek. Az ellenzéki szervezet azzal vádolja a miniszterelnököt, hogy a 2006-ban megbuktatott Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök bábja, s akadályozza a Thakszin ellen korrupciós vádakkal folyó vizsgálatot, valamint hogy a saját érdeke szerint akarja megváltoztatni az alkotmányt.

Thakszin irányít a háttérből?

A 2001-től miniszterelnök Thakszint királypárti tábornokok buktatták meg két évvel ezelőtt. Adócsalás, vesztegetés és hatalommal való visszaélés gyanújával eljárást indítottak ellene. Az alkotmánybíróság 2007-ben választási csalás miatt öt évre eltiltotta minden politikai tevékenységtől, pártját, a Thai Rak Thait pedig feloszlatta. Tavaly augusztusban letartóztatási parancsot adtak ki a milliárdos politikus ellen.

A feloszlatott párt tagjaiból megalakult a Népi Erő Pártja, amelynek élére Szamakot jelölte ki Thakszin. Decemberben a párt fölényesen nyerte meg a parlamenti választásokat, Thakszin pedig februárban visszatért az országba. Hangoztatja, hogy nem vesz részt a politikai életben, de több elemző meg van győződve arról, hogy a kulisszák mögül ö irányítja a kormány tevékenységét.