Egyiptom tárgyalni hívta Izraelt és a palesztinokat

Utolsó frissítés:

Kairóba hívta külön-külön tárgyalásokra Izrael és a palesztin csoportok képviselőit Egyiptom, amely a tartós gázai övezeti tűzszünet érdekében próbál közvetíteni a szembenálló felek között - közölte hétfőn egy egyiptomi diplomáciai forrás.

A neve elhallgatását kérő külügyminisztériumi tisztségviselő a MENA félhivatalos hírügynökségnek elmondta, hogy a meghívás csütörtökre szól. A tisztségviselő arra nem tért ki, hogy a meghívottak válaszoltak-e a tárgyalási ajánlatra.

Az újabb tárgyalások célját abban jelölte meg, hogy megtegyék a szükséges lépéseket a tűzszünet megszilárdítása érdekében, valamint megszerezzék a szembenálló felek határozott beleegyezését az egyiptomi tűzszüneti terv megvalósításába. Az egyiptomi terv egyebek mellett a Gázai övezet izraeli zárlatának felszámolását is előirányozza.

Izrael szombat este egyoldalú tűzszünetet hirdetett, vasárnap hajnalban pedig leállította 22 napja tartó, több mint 1300 palesztin halálos áldozatot követelő gázai övezeti offenzíváját. A hadműveletek célja többek között az övezetből a zsidó állam ellen indított palesztin rakétatámadások beszüntetése volt. Az izraeli hadsereg vasárnap Gáza városán belüli és akörüli kulcspozíciókból vonult ki.

A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin radikális mozgalom és szövetségesei vasárnap szintén tűzszünetet hirdettek ki egy hétre. Egyiptom, amely az előző, tavaly decemberben megszakadt tűzszünet ügyében is közvetített a szembenálló felek között, a Sarm-es-Sejkben vasárnap rendezett nemzetközi mini-csúcsértekezleten megkapta európai és mérsékelt arab országok támogatását a tartós  fegyvernyugvást célzó tervéhez.