Lieberman a Hamász-rezsim megsemmisítéséről szólt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Gázai övezetet uraló Hamász-kormányzatot meg kell semmisíteni, Izraelnek pedig ellenőriznie kell a palesztinok lakta övezet és Egyiptom határát - mondta Avigdor Lieberman, az izraeli külügyminiszteri tisztség várományosa egy hétfői interjúban.

Lieberman az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva fejtette ki a gázai konfliktussal kapcsolatos nézeteit.
    
A szélsőjobboldali politikus úgy vélekedett, hogy Izrael közelmúltbeli gázai offenzívája nem eredményezett egyértelmű győzelmet a területet uraló Hamász palesztin iszlamista mozgalom felett.   Lieberman úgy látja, hogy a Hamász nem vesztette el csapásmérő képességét, a Gázai övezet pedig iráni hídfőállás maradt. Izrael továbbra sem gyakorol ellenőrzést az övezet és Egyiptom határán fekvő rafahi átkelő, illetve az övezetet és Egyiptomot elválasztó keskeny földsáv, a Philadelphi-folyosó felett. A Hamász helyreállította a földsáv alatt húzódó (Izrael által az offenzíva idején lebombázott) alagutakat, amelyeken keresztül felújította a fegyvercsempészetet.
    
Az izraeli vezető szerint a Hamásznak nincs joga semmilyen feltételt szabni a tűzszünethez, feltétel nélkül meg kell adnia magát, le kell tennie a fegyvert és szabadon kell engednie a fogságában sínylődő Gilád Salit izraeli katonát. Lieberman úgy véli, hogy a Hamász feletti győzelem "óriási befolyást" gyakorol majd a nemzetközi helyzetre, s amint visszaverik a közel-keleti térségben az iszlamista szélsőségeseket, azok más országokban is "behúzzák a farkukat".
    
A politikus az izraeli-palesztin konfliktus rendezésének célját a zsidó állam biztonságának szavatolásában és a palesztin önkormányzati területek (a Hamász uralta Gázai övezet és a Mahmúd Abbász palesztin elnök által irányított Ciszjordánia) gazdaságának fellendítésében jelölte meg, de a palesztinoknak előbb ki kell egyezniük egymással.
    
A moldovai születésű, az egykori Szovjetunóból bevándorolt Lieberman szólt arról is, hogy az orosz-izraeli kapcsolatokat a stratégiai partnerség szintjére kell emelni.
    
Lieberman pártja, a szélsőjobboldali Jiszráél Béténu vasárnap éjjel koalíciós megállapodást kötött a jobboldali Likuddal, s az egyezség értelmében öt minisztériumnak, köztük a külügyi tárcának az irányítására számíthat.