Államfőválasztás Szlovákiában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Megkezdődött az államfőválasztás Szlovákiában. A választási helyiségek reggel héttől este tíz óráig tartanak nyitva. A több mint négymillió szavazó hét jelölt közül választhat, de a helyi elemzők szerint csak kettőnek – Ivan Gasparovicnak és Iveta Radicovának – van reális esélye a sikerre.

Gasparovicot, a jelenlegi államfőt, a koalíció két legerősebb pártja az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-sociálna demokracia) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) támogatja. Radicová a parlamenti ellenzék közös elnökjelöltje, így élvezi a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) támogatását is.

A további öt jelölt – Zuzana Martináková (Szabad Fórum), Frantisek Miklosko (Szlovákia Konzervatív Demokratái), Milan Melník (Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom), Milan Sidor (Szlovákia Kommunista Pártja), Dagmar Bollová (független baloldali) – támogatottsága messze elmarad Gasparovicétól és Radicováétól.

A hatályos szabályok szerint szavazásra azon szlovákiai állampolgárok jogosultak, akik a választás napjáig betöltötték 18. életévüket, és az ország területén élnek. A köztársasági elnökválasztáson külföldön nem lehet szavazni.

A választás első fordulójában abból a jelöltből lesz elnök, aki megszerzi az összes bejegyzett választó több mint felének a szavazatát. Ha ilyen nincs, második fordulóra kerül sor, ahol a győzelemhez már csak egyszerű többséget kell szerezni.

Megfigyelők arra számítanak, hogy az első forduló nem hoz elnököt, így második fordulóra kerül sor, amely április 4-re van kiírva. Általános a várakozás, hogy Gasparovic és Radicová jut be a második fordulóba. Exit poll felmérés ezúttal nem készül. Az első választási forduló részeredményeit még szombat éjjel közzéteszik. A hivatalos végeredmény vasárnap délelőttre várható.