Ahmadinezsád hívei is az utcára vonulnak Teheránban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az ellenzéki tiltakozások folytatására buzdító felhívás után ellentüntetésre készülnek Mahmúd Ahmadinezsád, a vitatott körülmények között újraválasztott iráni elnök támogatói is.

Nagygyűlésüket kedd délután tartják Teheránban ugyanazon a téren, ahol előző nap a vesztes reformpárti elnökjelölt, Mir Hoszein Muszavi több tízezer híve tiltakozott a választás hivatalos végeredménye ellen. A kormánypárti nagygyűlés közép-európai idő szerint délután fél 2-kor kezdődik - jelentette a Farsz hivatalos hírügynökség, míg a Muszavi-tábor egy órával későbbre hirdette meg tüntetését.

Ellenzéki értesülések szerint több reformpárti politikust is őrizetbe vettek azután, hogy erőszakba torkolltak a keményvonalas elnök újraválasztása elleni tüntetések az iráni fővárosban. Kedden kora reggel előállították Mohamed Ali Abtahi volt alelnököt is, aki a választási hadjáratban a reformok híveként ismert Mehdi Karubi jelöltségét támogatta - közölte Abtahi kabinetfőnöke. Előző nap a teheráni főügyész utasítására őrizetbe vették az ismert reformpárti politikust, Szaid Hadzsariant is.

Mindkét ellenzéki politikus Mohammed Hatami volt elnök köréhez tartozik. Hadzsarian tanácsadóként dolgozott Hatami mellett, és különösen a diákok körében népszerű. Abtahi Hatami kabinetfőnöke volt, mielőtt kinevezték a parlamenti kapcsolatokért felelős helyettesének. Ellenzéki források szerint Hatami egykori kormányának szóvivője, belügyminiszter-helyettese és külügyminiszter-helyettese is őrizetben van.

A Farsz hírügynökség arról számolt be, hogy hétfő óta több embert letartóztattak, akiknek "ellenforradalmi" szándékai voltak. A jelentés szerint robbanószerkezetek készítéséhez használható anyagokat és fegyvereket is találtak náluk. Ugyancsak a Farsz ismertette Golam Hoszein Mohszeni-Edzsei hírszerzési miniszter bejelentését, miszerint "letartóztatták az utóbbi napok zavargásainak 26 felelősét". A tárcavezető további letartóztatásokkal fenyegetőzött.