Mégsincs újabb túlélője az Airbus-katasztrófának

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Alain Joyandet francia együttműködési államtitkár cáfolta szerdán, hogy második túlélője lenne a Comore-szigeteknél lezuhant jemeni gép katasztrófájának, holott korábban hírügynökségek erről számoltak be.

A terület fővárosában, Moroniban tartózkodó francia tisztviselő a France Info rádióállomásnak nyilatkozva hangoztatta: "Szeretném cáfolni ezt az értesülést. Téves információ volt. Csak egy túlélő van, nem kettő." Korábban a legjelentősebb Comore-szigeteki kórház utasítást kapott: készüljön fel arra, hogy fogadja a jemeni repülőgép előző napi katasztrófájának újabb túlélőjét.

A légi szerencsétlenség eddigi egyetlen túlélőjét csütörtöktől egy párizsi kórházban ápolják tovább. Erre azt követően kerül sor, hogy szerda éjszaka az államtitkár repülőgépén a francia fővárosba szállítják. Alain Joyandet közölte: mindent megtesznek azért, hogy a lány már csütörtök reggel egy párizsi kórházban legyen.

Mint mondta, a lány nagyon fáradt, nagy sokk érte. Több mint tizenkét órán át hánykolódott a tengeren a repülőgép egy roncsába kapaszkodva, mígnem egy arra haladó hajó személyzete észrevette és kimentette. "Hihetetlen fizikai és lelki erőről tett tanúbizonyságot" - mondta a francia államtitkár.

A lány annyira kimerült volt, hogy arra sem volt ereje, hogy a feléje dobott mentőövet elkapja. A mentőalakulat egy embere ugrott be a vízbe érte és segített neki kijutni a vízből. A lányt egy comore-i kórházban ápolják, jól van. Ápolója szerint az orvosok a nap folyamán további adatokat közölnek állapotáról.

Közben azonosították a helyét a jemeni utasszállító gép fekete dobozának, amely kedden zuhant a tengerbe a Comore-szigetek közelében - közölték Párizsban.

A repülési adatokat rögzítő berendezés jeleit még kedd délután fogta fel egy légi járőr negyven kilométerre a partoktól. A térségbe érkezik szerdán a Rieuse francia hajó, s megkezdi a fekete doboz kiemelését.
    
A Yemenia légitársaság Airbus A310-es típusú gépe a jemeni fővárosból, Szaanából tartott Moroniba, a Mozambiki-csatornában, Madagaszkártól mintegy 300 kilométerre északnyugatra és az afrikai kontinenstől is hasonló távolságra keletre fekvő Comore-szigetek fővárosába. Rossz időjárási körülmények - száz kilométeres széllökések - között zuhant le a célállomástól nem messze a kedd kora hajnali órákban. A fedélzetén 142 utas és 11 fős személyzet tartózkodott.