Gül: az EU sürgetése hátráltathatja a közel-keleti békét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Abdullah Gül török elnök pénteken kétségét fejezte ki az Európai Unió javaslata kapcsán, amely szerint határidőt kellene szabni az önálló palesztin állam létrehozására, s hozzátette: ez a felhívás hátráltathatja a béke megteremtését célzó, folyamatban lévő törekvéseket.

"Törökország mindig is támogatta a független palesztin állam létrejöttét Kelet-Jeruzsálemmel mint fővárossal" - hangsúlyozta Gül a Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tartott közös ankarai sajtóértekezleten.

"Nem hisszük azonban, hogy a probléma megoldásában főszerepet játszók beleegyezése nélkül bármit is elérhetnénk, sőt ez talán még árthat is a folyamatban lévő erőfeszítéseknek" - vélte a török államfő.

Abdullah Gül Javier Solanának, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szombati javaslatára reagált, aki felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy bizonyos határidő lejárta után ismerjen el egy önálló palesztin államot akkor is, ha az izraeliek és a palesztinok nem tudnak addig megállapodni egymással. Törökország a BT nem állandó tagja.
Izrael hétfőn elutasította az európai diplomata javaslatát. Abbász a sajtótájékoztatón Izraelt azzal vádolta, hogy nem tartja be a nemzetközi jogot, egyben követelte a zsidó telepek építésének befagyasztását. A Palesztin Hatóság elnöke felszólította Izraelt, hogy tartsa be a nemzetközi közösség közreműködésével kidolgozott közel-keleti útitervet.

Gül és Abbász péntek délután megnyitja az új ankarai palesztin nagykövetséget, amelynek építését Törökország finanszírozta. A többségében muzulmánok lakta világi török állam Izraellel, a palesztinokkal és Szíriával való jó viszonyának köszönhetően fontos szerepet játszik a közel-keleti rendezésben.