Egy amerikai követ haláláért négy szudánit ítéltek akasztás általi halálra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy szudáni bíróság helyben hagyta annak a négy iszlamista férfinek a halálos ítéletét, akik tavaly januárban agyonlőttek egy szilveszteri mulatságról autójában hazafelé tartó amerikai követet –írja a BBC.

Annak ellenére, hogy a négy vádlott állítása szerint vallomásukat erőszakkal és kínzással csikarták ki, a kartúmi bíróság helyben hagyta akasztás általi halálos ítéletüket.

A bíróság szerint ők felelősek a tavaly január első napján egy újévi partiról hazafelé tartó John Granville haláláért, akit sofőrével együtt agyonlőttek. Az áldozat anyja korábban arra kérte a bíróságot, hogy hajtsák végre az akasztás általi kivégzést a négy szudáni férfinak. Az iszlám szabályai szerint ugyanis a halott hozzátartozói kérhetik a kivégzés véghezvitelét, megbocsáthatnak nekik, vagy kompenzációt kérhetnek.

A döntés azért kavart különösen nagy port, mert az elítéltek mindvégig kitartottak ártatlanságuk mellett, állításuk szerint kényszerítették őket a vallomástételre. A döntés után az egyik elítélt hangosan kifakadt, azt kiabálva, hogy ez a bírósági döntés nem jogszerű, hozzátéve, hogy az amerikaiak muszlimokat gyilkolnak – derül ki a Reuters tudósításából.

Az ügyet korábban az FBI is kivizsgálta, mivel Granville, az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynökségének a munkatársa volt. A szudáni főváros az eset előtt az egyik legbiztonságosabb afrikai városnak számított, ezért különösen nagy megdöbbenést váltott ki az ott élő kevés nyugati polgárból – teszi hozzá a BBC tudósítója.