A szélsőjobboldal ellen hirdetett harcot a német belügyminiszter

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szélsőjobboldal elleni harcot egyik legfontosabb feladatának nevezte az új német belügyminiszter, Thomas de Maiziere.

A kormányban a konzervatív CDU-t képviselő Thomas de Maiziere a Süddeutsche Zeitung szombati számában megjelent interjúban elsősorban a sokak által neonácinak bélyegzett Német Nemzeti-demokrata Pártra (NPD) utalt. Ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy az NPD – noha Szászországban a közelmúltban ismét bejutott a tartományi parlamentbe – „leszálló ágban” van, és támogatottsága csökken.
  
A miniszter – aki Angela Merkel kancellár egyik legfőbb bizalmasának számít – a pártot alkotmányellenesnek nevezte. Szavai szerint az NPD-t állandó figyelemmel kell követni, és mindenfajta intellektuális eszközzel fel kell venni a harcot vele szemben. Úgy vélte azonban, hogy a párt régóta követelt betiltása nem a legmegfelelőbb eszköz.

Thomas de Maiziere annak a nézetnek adott hangot, hogy a szélsőjobboldal ellen társadalmi összefogásra van szükség. A pénz önmagában nem elegendő – jelentette ki, utalva arra, hogy új programokat kell kidolgozni a szélsőjobboldali eszmevilággal szembeni felvilágosításra, különös tekintettel az ifjúságra.

A belügyminiszter szerint fontosak a szélsőjobboldal elleni szimbolikus fellépések, az NPD demonstrációival szembeni ellentüntetések, de – mint fogalmazott – csakis akkor, ha azok okosak és nem túl gyakoriak. Olykor ellenkező hatást válthat ki az, ha minden egyes szélsőjobboldali megmozdulásra ellentüntetéssel válaszolnak – vélte a miniszter, hozzátéve, hogy a pavlovi reflexek nem eredményeznek sikert. De Maiziere úgy vélekedett, hogy a szélsőjobboldali tüntetések „semmibe vétele” olykor eredményesebb lehet.