Pert vesztett Kaczynski: helyesbítenie kell a kampányában elhangzottakat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Szerdán, négy nappal a lengyel elnökválasztási összecsapás előtt pert nyert Bronislaw Komorowski, a kormányzó Polgári Platform (PO) jelöltje Jaroslaw Kaczynski ellen, aki az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt színeiben indul az államfői posztért.

Ítéletében a varsói bíróság megtiltotta Kaczynskinek, hogy azt terjessze: riválisa privatizálni akarja a kórházakat elnökké választása esetén. Az állítás hamis, a jobboldali liberális elnökjelölt programjából ez nem következik - hangzik Agnieszka Matlak bírónő érvelése, aki szerint a PO az egészségügy reformjára, de nem privatizálására törekszik. Kaczynskinek most az egyik közszolgálati és egy kereskedelmi televízióban helyesbítenie kell.

A nemzeti konzervatív jelölt egy lublini gyűlésen állította, hogy ellenfele privatizálni akarja az egészségügyet. Kaczynski szóvivője útján közölte, hogy fellebbezést nyújt be. "A hazug embert könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát" - reagált Komorowski riválisa elmarasztalására. 

A Gazeta Wyborcza című napilap részére végzett legfrissebb közvélemény-kutatás szerint Komorowski továbbra is fölényesen vezet: a választások első fordulójában 48 százalékos támogatottságra számíthat, Kaczynski 34 százalékával szemben. A Demokratikus Baloldal Szövetségének jelöltje nyolc, a Lengyel Néppárt politikusa négy százalékra számíthat. Amennyiben az első fordulóban egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, július 4-én második fordulóra kerül sor. Ekkor - az előrejelzés szerint - Komorowski már hatvan százalékot érne el, Kaczynski negyvenével szemben.

Az előrehozott választás oka az, hogy a korábbi elnök, Kaczynski ikertestvére, Lech, április 10-én Oroszországban repülőszerencsétlenség áldozata lett .