Idegen harcosok szivárognak be Irakba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Iraki és közel-keleti hírszerzési tisztviselők szerint a közelmúltban jelentősebb számban szivárogtak be Irakba külföldi harcosok, és ők állhatnak az idei legnagyobb terrortámadások egy része mögött.

Megbízható adatokat nem lehet tudni az Irakba bejutott külföldi lázadók számáról, de egy közel-keleti hírszerzési tisztviselő nemrégiben úgy becsülte, hogy csak októberben legalább 250-en szöktek be az országba Szíriából, Pakisztánból, Szaúd-Arábiából, Líbiából és Jemenből. Amerikai illetékesek jóval alacsonyabb számról beszélnek, de elismerik, hogy augusztus óta növekvő a tendencia.

Iraki tisztviselők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy egyre több pénz áramlik az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki csoportjához. A lázadók 2007 óta összesen mintegy ötmilliárd dollárt kaptak az al-Kaida vezetőitől és "arab nacionalistáktól", akik alig várják, hogy a szunnita muzulmánok visszaszerezzék a hatalmat a síita többségű Irakban.

Kászim al-Muszávi tábornok, Bagdad biztonsági erőinek a szóvivője vasárnap közölte, hogy az iraki erők hat külföldi harcos után kutatnak, akik a legkörözöttebb terroristák listáján szerepelnek. A gyanúsítottak közül egy Szíriába menekült, öten pedig két olyan tartományban bujkálnak, amelyek szunnita többségűek, és Szíriával határosak. 

Barry Johnson ezredes, amerikai katonai szóvivő kijelentette, hogy az amerikai erők is érzékelték a külföldi beszivárgók számának enyhe növekedését augusztus óta. Ugyanakkor a szám messze alacsonyabb annál, mint 2005 és 2007 között, amikor arab államokból özönlöttek a harcosok. 

Amerikai hírszerzési tisztviselők tavaly közölték, hogy az Irakba tartó külföldi militánsok száma százakról tízekre csökkent, ami szerintük az al-Kaida iraki jelenlétének erős meggyengülését mutatja. Amerikai szakértők kétségbe vonják azt is, hogy valóban olyan nagy mennyiségű pénztámogatást kapnak külföldről az iraki lázadók, mint azt a térségbeli hatóságok gondolják.