Hamburgban kiütéssel győztek a szocdemek – elbocsátó üzenet Merkelnek?

Utolsó frissítés:

Zentai Péter Szerző:

Zentai Péter
Zentai Péter
Tetszett a cikk?

Beindult a baloldal Németországban: az utóbbi évtizedek legnagyobb győzelmét aratták a szociáldemokraták Hamburgban, a „milliomosok városában”. Még a volt kommunisták, marxisták is jól szerepeltek.

Rossz ómen Angela Merkel kereszténydemokrata szövetségi kancellár számára: Németország legtöbb dúsgazdag ember lakta városában, Hamburgban, ahol a válságot követően elsőként indult be a gazdasági fellendülés, a CDU szinte kiütéses vereséget szenvedett. Hamburg – akárcsak Berlin – tartományi jogú város. Egy szövetségi államban, mint amilyen Németország, az emberek élete: munkakörülményeik, az egészségügy, az oktatás alakítása gyakorlatilag jobban függ a tartományi kormányok munkájától, mintsem a szövetségi kormányétól. Az idén egymást követik a választások a nagy tartományokban, amelyeket eddig főként a Merkel vezette CDU irányított, koalícióban vagy egyedül.

Olaf Scholz
©

A választási év nyitányát tehát tegnap Hamburgban tartották. A Hansa kikötőváros az elmúlt kilenc évben a kereszténypártiak kezén volt, ám a vasárnap tartott választások a várakozásokhoz képest is nagyobb fordulatot hoztak: az SPD, a szociáldemokrata párt és annak polgármester-jelöltje, Olaf Scholz abszolút többségre tett szert. A „szocik” több mint kétszer annyi szavazatot kaptak, mint konzervatív ellenfeleik. A kereszténydemokraták a legutóbbi szavazáson még 42 százalékkal büszkélkedhettek, ám tegnap mindössze huszonkét százalékot kaptak, velük szemben az SPD csaknem ötven százalékot ért el, a korábbi harminc százalékhoz képest.

Viszonylag gyengén szerepeltek az országosan állítólag népszerű Zöldek a maguk 11 százalékával, nem is szólva a berlini kormánykoalíció kisebbik pártjáról, a szabaddemokrata pártról, amely a Hamburgban mindössze 6 és fél százalékos támogatottságot tudott felmutatni. Ugyanekkora voksaránnyal került be a hamburgi parlamentbe a kommunista tanításokkal is kacérkodó Linke (Baloldali Párt). Ez utóbbi eredmény ismételten bizonyítja, hogy a vállaltan marxista párt képes immár szinte az összes nyugati német tartományban helyi parlamenti képviselethez jutni.

Hamburgban a németországi átlaghoz képest alacsony a munkanélküliség, nyolc százalék a segélyre szorulók aránya. A világkereskedelem élénkülésével párhuzamosan pezsgésnek indult a nagyváros gazdasága, óriási városfejlesztési programok valósulnak meg, hamarosan elkészül a világraszóló építészi szenzációt keltő Operaház, amely – akár egy óceánjáró – szabályosan rátelepszik az Elba folyó torkolatára.

A hamburgi Operaház
©

Siralmas azonban a helyiek szerint az iskolák és részben a kórházak állapota, a kisjövedelműek pedig kényelmetlen, szűk és mégis drága bérű lakásokban kénytelenek meghúzni magukat. Ez utóbbi problémák kezelését tűzte ki fő céljául a a szociáldemokrata győztes, Olaf Scholz, akit a munkaügyek szakértőjeként országosan ismernek, s aki korábban szövetségi miniszter is volt.

A német elemzők – pártállástól függetlenül – egyetértenek, hogy Hamburgban a választási eredmények pontosan tükrözik az országos hangulatot, Merkel asszony kormányának politikáját gyengének, határozatlannak, rögtönzésekkel telítettnek tartják, bajokkal terheltnek együttműködését a népszerűtlen Guido Westerwelle vezette FDP-vel. Vele szemben egyértelműséget, következetességet vélnek érzékelni a szociáldemokratáknál. Hamburg szociáldemokrata kézre kerülése több mint figyelmeztető üzenet Angela Merkel címére – állapítják meg a német lapok kommentárírói.

Hozzászólások