Megnőtt a radioaktivitás a tengerben az újabb japán földrengés után

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mint arról szombat reggel már beszámoltunk, újabb erős földrengés rázta Japán fő szigetének, Honsúnak a középső részét. A Richter-skála szerint 5,8-es erejű földrengés Kanto tartományban, Tokiótól mintegy 80 kilométerre északra volt.

A Tokiótól mintegy 250 kilométerre északkeletre fekvő fukusimai atomerőműben nem zavarta meg a mentési és helyreállítási munkálatokat az újabb földrengés - az első hírek szerint, ám a tokiói kormány később bejelentette: jelentősen megnőtt a radioaktivitás mértéke a fukusimai létesítény közelében a tengervízben.

Ez akár azt is jelentheti, hogy újabb szivárgás keletkezett az atomerőműnél. A pénteken vett mintákban a jód 131-es izotóp radioaktivitása 6500-szorosa volt a megengedett határértéknek, szemben az előző napi 1100-szoros értékkel, míg a cézium-134-es és cézium 137-es izotópok radioaktivitása majdnem négyszeresére nőtt. Ugyanakkor még a megnőtt értékek is jóval elmaradnak attól, amit a hónap elején, még az eredeti szivárgás megszüntetése előtt mértek. 

Egy újabb baleset előfordulásának elkerülése végett a japán nukleáris biztonsági hivatal pénteken utasította a szigetország atomerőműveit működtető kilenc vállalatot, hogy erősítse meg a földrengések és szökőárak pusztításainak kivédését célzó intézkedéseit.

Hozzászólások