Becherovka-múzeum nyílt Csehországban

Becherovka-múzeum nyílt Csehországban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felújították és interaktív galériává alakították át a Becherovka-gyár egykori tulajdonosának, Johann Gustav Bechernek Karlovy Vary-i villáját.

Az építkezés 88,7 millió koronás (966 millió forint) költségéből 77,6 millió koronát (845 millió forint) európai uniós pénzből finanszíroztak, a villa jelenlegi tulajdonosa, a régió 11 millió koronával (120 millió forint) járult hozzá a költségekhez - mondta el kedden Josef Novotny, a nyugat-csehországi Karlovy Vary-i régió kormányzója.

Az 1914-ben Karel Keller tervei alapján épült villa szerepel a cseh nemzeti kulturális örökség listáján is a benne található számos kézműves remekmű és a megmaradt belső art-deco díszítés miatt. Az átalakítás 2009 novemberétől 2010 júniusáig tartott. Az áprilisban véget ért második szakaszban az épület belsejét és a homlokzatát újították fel.

A renovált épületben művészeti műhelyeket, könyvtárat, többfunkciós rendezvényteremet, kiállítótermeket, galériát és raktárt alakítottak ki. A villában koncertek is rendezhetők. Az eredeti tulajdonos, a híres gyógyfűlikőrgyáros, Gustav Becher egy vegyi üzemnek adta el a villát, amelyet 1945 után államosítottak, és 1951-87 között ifjúsági- és úttörőházként működtettek. Az oktatási minisztérium a kilencvenes években adta át a villa tulajdonjogát a régiónak.