Hadihajók fogták közre a Gázába tartó francia jachtot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Izraeli hadihajók fogták közre kedd reggel a Földközi-tengeren a Dignité/Al-Karama (Méltóság) nevű francia jachtot, amely a Gázai övezetbe tartott, tiltakozásul a palesztinok lakta terület izraeli zárlata ellen.

Az akció szervezőinek tájékoztatása szerint a jachtot a Gázai övezettől 65 kilométerre, nemzetközi vizeken fogta közre négy izraeli hadihajó, s háromnegyed órával később megszakadt minden összeköttetésük a külvilággal. Az izraeli hatóságok figyelmeztették a jacht utasait, hogy ha nem engedelmeskednek, el fogják foglalni a hajót. Tavaly kilenc török palesztinbarát aktivista meghalt, miután izraeli katonák elfoglalták egy Gázába tartó török hajó fedélzetét.

A Dignité-Al-Karama vasárnap futott ki a török partoknál fekvő apró görög szigetről, Kasztelorizóról, 16 fővel - francia, kanadai, svéd, görög állampolgárokkal és a Háárec izraeli napilap, valamint a katari al-Dzsazíra hírtévé újságíróival - a fedélzetén. Hivatalos úti célja az egyiptomi Alexandria volt, valójában azonban a szervezők közlése szerint a Gázai övezetbe akart eljutni, hogy megtörje az izraeli blokádot.

Az ezt célzó nemzetközi akció - amelynek keretében tíz hajón összesen 300 aktivista indult volna Gázába - meghiúsult, miután a görög hatóságok nem engedélyezték, hogy akár egy hajó is kifusson bármelyik görög kikötőből gázai övezeti úti céllal. Izrael jelezte: nem fogja engedni, hogy a hajó áttörje a Gázai övezet körüli blokádot. "Ha (a francia jacht) provokációval próbálkozik, fel fogjuk tartóztatni" - közölte még hétfőn Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes.

Izrael öt éve vont zárlatot a Gázai övezet köré, azután, hogy a terület és a zsidó állam határán palesztinok elraboltak egy izraeli katonát, akit a mai napig fogva tartanak. A blokádot egy évvel később megszigorították, miután a Hamász iszlamista szervezet megszerezte az egyeduralmat a terület fölött. A palesztinok és támogatóik azt mondják, hogy a blokád akadályozza a terület fejlődését. A Gázai övezetben élő több mint másfél millió palesztin többsége külföldi segélyből tengődik.