Csalódtak a pápában a berliniek?

Csalódtak a pápában a berliniek?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A lelkesedéstől a csalódottságig terjedően eltérő véleményeket fogalmaztak meg a hétfői német országos napilapok XVI. Benedek pápa németországi látogatásáról.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung már vezércikkének is az Eltérő értékelések címet adta. A lap szerint ha az emberek átszellemült arccal jönnek ki egy templomból, az mindenképp jó jelnek számít. Az Erfurtban tartott ökumenikus istentisztelet után azonban az evangélikus résztvevők arcán semmiképp sem átszellemültség, hanem csalódottság és kijózanodás ült. 

A lap emlékeztetett arra, hogy a katolikus egyházfő azt a kolostort kereste fel, ahol a reformáció szellemi atyjának tekintett Luther Márton 500 évvel korábban tevékenykedett. Ily módon legalább a helyszínt illetően a pápa eleget tett a protestánsok várakozásinak - vélekedett az újság, hozzátéve, hogy mindez nem lebecsülhető.

XVI. Benedek Németországban
©

Az ökumenizmus, mint szimbólum azonban nem téveszthető össze az ökumenizmus tartalmával, illetve jövőjével - hangoztatta a Frankfurter Allgemeine Zeitung, úgy értékelve, hogy ebben a tekintetben a katolikus egyházfő még a legcsekélyebb engedményt sem tette meg. Az újság egyenesen konfrontatívnak nevezte a pápának azt a kijelentését, hogy ökumenikus ajándékot ne várjanak tőle, a hit ugyanis nem az a dolog, amiről alkudozni lehet.

Az ugyancsak konzervatív Die Welt szintén vezércikkben jóval lelkesebb értékelést közölt. Az újság szerint a pápai látogatás azt bizonyította, hogy mennyire élő a katolicizmus a német állampolgárok körében. A katolikus hittel kapcsolatos egyházfői üzenetek nagy kisugárzó erővel bírtak, és ez a hit, illetve a vallás miatt aggódó pápa számára mindenképp vigaszt és egyben megerősítést nyújthat - értékelte a lap.

Az újság lenyűgözőnek nevezte, hogy sokakra mennyire mélyen hatottak a pápa katolikus liturgiái, beszédei, illetve üzenetei és általánosságban hivatali karizmája. A lap szerint az öröm és a lelkesedés egy élő népi egyházat demonstrált, ami esélyt nyújt a reformerek és a konzervatívok közötti vita megoldására. A Die Welt szerint a látogatás nyomán a protestánsok és a katolikusok viszonyában enyhébb jégkorszak kezdődhet ugyan, de ennek is előnyei lehetnek. A lap szerint ugyanis mind a katolikusokat, mind az evangélikusokat eddigi pozícióik átértékelésére és egyaránt engedményekre késztetheti.

©

A Financial Times Deutschland szerint a katolikus egyházfő nem teljesítette a szülőhazájában tett látogatáshoz fűzött várakozásokat. Az üzleti és egyben politikai napilap szerint ez egyrészt azzal függött össze, hogy egyesek túl sokat vártak. Az újság ennek kapcsán a többi között utalt az ökumenizmussal kapcsolatban remélt előrehaladásra, a nők egyházon belüli helyzetére, az elváltakkal, illetve újból házasságot kötőkkel szembeni egyházi magatartásra é a paphiány megoldására.

A lap szerint ugyanakkor a csalódásokat az is indokolta, hogy XVI. Benedek eleve nem kívánt engedményeket tenni bírálóinak. Számára nem az volt a fontos, hogy a szkeptikusok kedvében járjon, hanem sokkal inkább az, hogy a katolikus egyházat általánosságban megszilárdítsa. Nem arra törekedett, hogy ösztönözze az egyházon belüli reformokkal kapcsolatos párbeszédet, hanem ehelyett azt a központi üzenetet fogalmazta meg a hívők számára, hogy "maradjatok hűek Rómához" - fogalmazott a lap.