Videó: arcukba kapták a paprikaspray-t a békés tüntetők

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Kényszerszabadságoltak két, a davisi Kaliforniai Egyetemen szolgáló rendőrt, mert paprikaspray-vel lefújtak több földön ülő, békés tüntetőt - jelentették hétfőn az amerikai lapok.

Hétfőn a két meg nem nevezett elkövető mellett egy egység parancsnokát, Annette Spicuzzát is felfüggesztették.  Linda Katehi, az egyetem rektora elrendelte a pénteken történt, kamerák által is rögzített incidens soron kívüli kivizsgálását. A minden jelentősebb közösségi portálra és videomegosztóra felkerült felvételek tanúsága szerint a rohamfelszerelést viselő rendőrök által könnyfakasztó gázzal lefújt, mintegy tucatnyi diák nem tanúsított ellenállást. Az incidens után 11 személy szorult ápolásra, közülük kettőt kórházba szállítottak.

A rendőrök az eset után azzal védekeztek, hogy bekerítették őket és fenyegetve érezték magukat, de ennek a videofelvételeken nem volt nyoma. A fakultások szövetsége lemondásra szólította fel a rektort, aki azonban az ügy kivizsgálására munkacsoportot állított fel, a csoportnak 30 napon belül kell előterjesztenie a jelentését. A diákokból, előadókból és az egyetem személyzetéből álló testület a tervek szerint a héten megalakul.

A tüntetők a Wall Street-ellenes mozgalom részeként szolidaritásból éppen  tüntettek azon berkeley-i dákok mellett, akiket a rendőrök november 9-én gumibottal elvertek. A davisi megmozdulás résztvevői közül 10 embert őrizetbe vettek, de később elengedték őket.