Őrizetbe vettek Varsóban, majd elengedtek egy fehérorosz ellenzékit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A lengyel határőrség őrizetbe vette hétfőn a varsói Chopin (Okecie) repülőtéren Alesz Mihalevics fehérorosz ellenzéki személyiséget - aki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök fő vetélytársa volt a tavalyi elnökválasztáson -, majd néhány óra múlva szabadon engedték.

Mariusz Sokolowski, az országos rendőrkapitányság szóvivője azt közölte a TVN24 hírtelevízióval, hogy Mihalevicset az Interpol körözi a fehérorosz ügyészség megkeresése alapján. A lengyel szolgálatok ezért kötelesek voltak automatikusan őrizetbe venni a fehérorosz ellenzéki politikust - magyarázta. Marcin Bosacki lengyel külügyi szóvivő abszurdnak minősítette a Mihalevics elleni vádakat.

Az őrizetbe vételre hétfő délután került sor, amikor Mihalevics Londonba készült utazni. Mielőtt felszállt volna a repülőgépre, a lengyel határőrség tagjai letartóztatták. Néhány óráig tartó őrizet után, a varsói külügyminisztérium közbenjárása nyomán, este szabadon engedték az ellenzéki politikust. Mint a varsói ügyészség szóvivője közölte, előzőleg a fehérorosz hatóságok megszüntették a nyomozást ellene. Az őrizetbe vétel alapját egy Interpol-körözés képezte.

Mihalevics tavaly Aljakszandar Lukasenka államfő vetélytársaként indult a fehéroroszországi elnökválasztáson. Hazájában körözést adtak ki ellene, ennek nyomán Csehországban kapott politikai menedékjogot. Lengyelországba cseh menekültútlevéllel utazott be.

Mihalevics őrizetbe vétele meglehetősen szerencsétlen időpontban történt. Radoslaw Sikorski külügyminiszter éppen hétfő délután fogadta a közelmúltban többéves börtönbüntetésre ítélt Alesz Beljackij fehérorosz aktivista feleségét. Beljackijt a lengyel és a litván ügyészség elővigyázatlansága buktatta le, mert a fehérorosz ügyészség kérésére kiadták lengyelországi és litvániai bankszámlájának adatait. A fehérorosz hatóságok ennek alapján indítottak eljárást ellene adóelkerülés címén, és ítélték el hosszú börtönbüntetésre.