szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elhunyt a román húsgolyókirály: Ion Oita önkezűleg vetett véget az életének 64 éves korában.

Oita állítólag a fiát is érintő bírósági ügy végkimenetele miatt lett öngyilkos. A 64 esztendős férfi felakasztott holttestére A púpos elnevezésű éttermének egyik félreeső szárnyában találtak rá, halálának híre futótűzként terjedt egész Romániában.

Ion Oita
AP / Libertatea

A Bukarest északi részén működő falatozó olyan hírességeket látott már vendégül mint a brazil író Paulo Coelho, a román szoprán Mariana Nicolaesco, és Traian Basescu román államfő, akiket egyetlen közös cél vezérelt, mégpedig hogy megkóstolják a Balkán legfinomabbjai között számon tartott húsgolyókat.

A húsgolyókirály 1996-ban nyitotta meg éttermét karöltve a Púposnak becézett Sandu Andrei séffel, akire a grill mögötti negyvenévnyi álldogálás miatt ragadt ez a becenév. A két férfi 1975-ben találkozott először, amikor Andrei még egy apró dél-romániai városkában sütötte a húsokat. Oita, az agyafúrt üzletember azonban addig győzködte, míg végül belevágtak a "húsgolyó-bizniszbe".

"Pótolhatatlan veszteség számunkra, de az étterem tovább fog működni" - mondta Andrei. A kis bukaresti étterem előtt Oita halála óta is egymást érik a luxusautók, az emberek továbbra is élvezik a 240 forintnak megfelelő összegért kapható pazar gombócokat.

A séf szerint a híres húsgolyó titka a legfrissebb disznó-, illetve marhahús és a megfelelő fűszerezés. Andrei persze hét lakat alatt őrzi saját titkos receptjét. A húsgolyó valójában nem tartozik a hagyományos román konyhához, hanem Törökországból, az Oszmán Birodalom idejéből származik. Ettől függetlenül az egyik legalapvetőbb fogásnak számít szerte a Balkánon.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!