Lengyel vonatbaleset: 16 halott, nemzeti gyászt hirdettek

Lengyel vonatbaleset: 16 halott, nemzeti gyászt hirdettek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A hatóságok szerint legalább tizenhat utas halt meg a szombat éjszakai vonatbalesetben Lengyelország déli részén. Két vonat szaladt egymásba frontálisan. Vasárnap délután ötvennyolc sérültről tudtak, közülük harminc állapota továbbra is súlyos. Több mint húsz éve nem történt ilyen súlyos vonatbaleset Lengyelországban, ahol nemzeti gyászt hirdettek.

A szerencsétlenség a Krakkótól északra fekvő Szczekociny településnél történt, lakatlan területen: a Varsóból Krakkóba tartó vonat frontálisan ütközött össze a Przemyslből Varsóba közlekedő szerelvénnyel.

Az utasok pontos létszáma nem ismert, de a becslések szerint megközelíthette a 350 főt. A hivatalos közlemények szerint az utasok között külföldiek is voltak, közülük egy amerikai meghalt, hat ukrán, egy moldovai és nem megerősített információk szerint egy cseh állampolgár is megsérült. Az MTI megkereste a varsói magyar nagykövetséget, ahol nem tudnak magyar sérültekről.

A hatóságok éjszaka két mentőhelikoptert és 35 mentőautót küldtek a baleset helyszínére, körülbelül 450 tűzoltó és 100 rendőr próbált segíteni a bajbajutottakon. A mentőakció első részét hajnalban zárták le, amikor a mentőkutyák már nem jeleztek további túlélőket a roncsokban.

Pawel Fratczak, a tűzoltóság szóvivője azt mondta, hogy továbbra is rendőrök és ügyészek helyszínelnek a roncsoknál, körülbelül 60 tűzoltó pedig a vasúti műszaki szolgálat munkáját segíti.

©

A baleset oka még mindig nem ismert. A nemzeti vasúti hálózatot felügyelő társaság képviselője szerint a fővárosból Krakkóba tartó szerelvény nem a saját pályáján közlekedett. Az ügyben még vasárnap eljárást indított a czestochowai ügyészség, a vasúti baleseteket feltáró bizottság is vizsgálja a katasztrófa okait. A közlekedési miniszter szerint a pályának ezt a szakaszát tavaly újították fel. Az ügyészség szerint a két ügyeletes vasúti forgalomirányító a baleset pillanatában nem volt ittas.

Helyszíni tudósítások szerint mindkét szerelvény erősen megrongálódott, több vagon összepréselődött és kisiklott. A vagonok egy részét már hajnalban elszállították. A két szerelvény mozdonyait és egymáson fekvő első vagonjait dél körül a helyszínre érkezett nehézgépek segítségével kezdték el leemelni a pályáról. Pawel Fratczak szerint ez akár több napig is eltarthat.

„Összepréselt emberek és csonka testrészek”

A baleset túlélői a baleset pillanatában hirtelen hatalmas zajt hallottak, majd mindenki leesett az ülésekről. "Később már az ülések által összepréselt embereket és csonka testrészeket láttunk a szerelvényben és azon kívül" - mondta az egyik utas a TVN24 hírtévének.

Bronislaw Komorowski lengyel elnök vasárnap délelőtt a helyszínen példaértékűnek nevezte a mentőakciót, később pedig országos gyásznapot hirdetett meg hétfőre és keddre.

Donald Tusk miniszterelnök éjszaka a helyszínen az utolsó 22 év legsúlyosabb vonatbalesetének nevezte a történteket. A kormányfőn kívül éjszaka a sziléziai vajda, valamint a belügyi, a közlekedési és az egészségügyi tárca vezetői is a helyszínre érkeztek.

©

A komoly végtagtöréseket, fej-, gerinc- és medencesérüléseket szenvedett embereket a környékbeli városok, elsősorban Czestochowa, Zawiercie, Włoszczowa, Sosnowiec és Krakkó kórházaiba szállították. Az utasok hozzátartozóinak külön telefonos információs szolgálatot indított a sziléziai katasztrófavédelem és a PKP Intercity vasúti társaság.

A kórházi kezelésre nem szoruló utasok egy része Goleniowy település iskolájában töltötte az éjszakát - értesült a TVN24 hírtévé. A túlélők közül több mint százan buszokkal már hazautaztak.

A legnagyobb lengyelországi vasúti baleset 1980-ban az ország északi részében történt: akkor 67-en meghaltak, 64-en megsebesültek.