Elítélte Szíriát az UNESCO, de nem zárják ki

Elítélte Szíriát az UNESCO, de nem zárják ki

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elítélte Szíriát az egy éve tartó népfelkelés kegyetlen elnyomásáért csütörtökön az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO.

A párizsi székhelyű szervezet ugyanakkor nem tett eleget több nyugati, illetve arab ország arra irányuló követelésének, hogy Damaszkuszt zárják ki az UNESCO emberi jogi bizottságából.

Az elfogadott határozat tervezetét Szaúd-Arábia, Nagy-Britannia és néhány más ország terjesztette elő. A határozat a többi között azzal vádolta a szíriai rezsimet, hogy folyamatosan megsérti az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat. A szavazás során 35 ország támogatta a Szíriát elítélő határozatot, míg 8 ellene szavazott. 14 tagállam tartózkodott a szavazástól.

Az ENSZ-szervezet vezető testülete - amelynek a többi között az Egyesült Államok, Franciaország és Oroszország is tagja - tavaly novemberben választotta be Szíriát az UNESCO két bizottságába, köztük az emberi jogok érvényesülését ellenőrző bizottságba. Szaúd-Arábiával, Nagy-Britanniával, Dániával és Tunéziával az élen most több ország sürgette az emberi jogokat lábbal tipró Damaszkusz kizárását a testületből, ehhez azonban nem lett meg a szükséges többség.

Az UNESCO vezető végrehajtó testülete ugyanakkor felszólította a szíriai rezsimet, hogy haladéktalanul vessen véget az emberi jogok megsértésének. Sürgette továbbá a lakosság védelmét, valamint a véleményszabadság helyreállítását. Felkérte  az UNESCO főigazgatóját, hogy a jövőben rendszeresen tegyen jelentést a szíriai helyzetről.

A határozat nem említette Szíria tagságát a szervezet emberi jogi bizottságában.