Szmolenszki tragédia: "polgárháború lesz az összeesküvés-elméletekből"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Polgárháborúhoz" vezethet Lengyelországban annak a nézetnek a terjedése, amely szerint 2010 áprilisában merényletet követtek el egy lengyel kormánygép ellen az oroszországi Szmolenszk környékén - mondta Roman Giertych egykori lengyel miniszterelnök-helyettes, volt oktatási miniszter a TVN24 nevű csatornának adott interjújában.

Giertych szerint a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság pártnak (PiS) az elmúlt hetekben tanúsított magatartása két tábor létrejöttéhez vezethet el, amelyek annyira gyűlölik egymást, hogy képesek lennének "bűncselekményt elkövetni".

A PiS egykori koalíciós partnerének, a nemzeti-katolikus Lengyel Családok Ligájának (LPR) tagja hangsúlyozta, hogy az ügyészségnek egyértelműen állást kellene foglalnia a PiS politikusainak elképzeléseivel szemben, és a katasztrófával kapcsolatos összes bizonyítékot rendelkezésre kellene bocsátani. Giertych szerint a kormány és az ügyészség tétlensége nagy veszélyeket hordoz magában.

A kedélyeket legutóbb az borzolta fel, hogy Jaroslaw Kaczynski, a PiS vezetője, volt miniszterelnök a szerencsétlenség második évfordulójának alkalmával azt mondta: "minden jel arra utal", hogy ikertestvére, Lech Kaczynski államfő "merénylet" áldozata lett. A PiS által életre hívott parlamenti vizsgálóbizottság egyik szakértője beszámolójában arra a következtetésre jutott, hogy a kormánygép földbe csapódását két robbanás okozta, amelyek röviddel a landolás előtt következtek be.

A lengyel kormánypárt, a Polgári Platform (PO) azzal vádolja a PiS-t, hogy politikai tőkét kovácsolna az ügyből, és feleslegesen szítja az ellenségeskedést.

2010. április 10-én az oroszországi Szmolenszk közelében földbe csapódott az a lengyel kormánygép, amely a katinyi (katyni) mészárlásról való megemlékezésre szállította a lengyel elnököt, feleségét, magas beosztású politikusokat, katonai vezetőket, egyházi méltóságokat és neves közéleti személyiségeket. A repülőgép mind a 96 utasa életét vesztette. Józanabb vélemények szerint a baleset a pilóták hibája és a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt következett be.