Jordániában utcára vonultak a reformokért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Tüntetők ezrei vonultak fel mélyreható reformokat követelve pénteken Ammánban, miután a jordániai uralkodó az előző napon feloszlatta a parlamentet és bejelentette, hogy előre hozza a csak évek múlva esedékes választásokat.

Az ellenzéki Muzulmán Testvériség felhívására ezrek vonultak a főváros központjában lévő al-Huszeini mecset elé. A tüntetők gyökeres reformokat követeltek, amelyek lényegét a feliratokon is részletezték. Eszerint demokratikus választási törvényt, alkotmánymódosítást, független bírói hatalmat, hatékony korrupcióellenes harcot sürgettek, továbbá követelték, hogy hozzanak létre alkotmánybíróságot, s hogy a biztonsági szervek ne avatkozzanak a politikai életbe. 

Több mint kétezer rendőrt vezényeltek a helyszínre a közrend fenntartására. A hatóságok bejelentették: a  rendfenntartó erők  megakadályozták, hogy fiatalok egy csoportja megtámadja a tüntetőket. A rendőrök letartóztattak nyolc embert, továbbá lőfegyvereket koboztak el egy olyan buszról, amely Ammánba tartott. 

A jordán királyságot sem hagyta érintetlenül az "arab tavasz", 2011 januárja óta kisebb, de rendszeres tüntetéseket szerveznek a reformokat követelő erők. Ami az előre hozott választásokat illeti, az időpontot  II. Abdalláh király még nem tűzte ki, de korábbi szavaiból kiderült, hogy év végéig szeretné lebonyolíttatni a voksolást.