Elfogtak egy levelet: Breivik egy német terrorista nőért rajong

Elfogtak egy levelet: Breivik egy német terrorista nőért rajong

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A norvég mészáros, Anders Breivik a Spiegel értesülése szerint rajongói levelet írt a német Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) elnevezésű terrorista sejt egyik börtönben ülő tagjának, Beate Zschäpének, melyben arra kéri a terroristanőt, hogy tárgyalását használja fel a szélsőjobbos propaganda terjesztésére.

Az életfogytiglanra ítélt norvég mészáros, Anders Breivik egy hozzá írt levélben arra kéri a német terrorista sejt, az NSU egyik feltételezett tagját, Beate Zschäpét, hogy bírósági tárgyalását használja fel szélsőjobbos propaganda terjesztésére - írja a Spiegel online. A háromoldalas levélben - melyet Breivik már májusban eljuttatott az őrizetben lévő Zschäpének - azt javasolja a feltételezett terrorsitának, hogy fejtse ki politikai motivációit.

"Ha tisztázódik, hogy te igazából egy militáns nacionalista vagy, bátor hőse leszel a nemzeti szocialista ellenállásnak, aki mindent megtett és mindent feláldozott, hogy megfékezze a németországi multikulturalizmust és az iszlamizációt" - idézi a Spiegel Breivik levelét.

©

A Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) nevű terrorista sejt rasszista gyilkosságsorozatát Breivik külön is dicsőíti. Levele szerint bár azt gondolja, hogy az elitet megtámadni hatásosabb, mint a kisebbséget, ám az erőszak mindkét formája kárt okoz "a multikulturális kísérletnek".

"Mindketten azalatt az első esőcsepp alatt állunk, melyet az Európát érő hatalmas, megtisztító vihar követ majd" - záródik a levél, melyben Breivik "kedves Beate nővérként" szólítja meg Zschäpét. Breivik szerint ő és Zschäpe a "konzervatív forradalom mártírjai" és "különösen büszkének kell lenniük áldozataikra és erőfeszítéseikre". A levél egyébként soha nem jutott el az NSU feltételezett terroristájához, mert elkobozták a börtönben.

Az NSU 2000 és 2007 között legkevesebb tíz gyilkosságot, két robbantásos merényletet és 14 bankrablást követett el. A háromtagú csoport tavaly novemberben lepleződött le, miután az egyik tag feladta magát, a másik kettő pedig öngyilkos lett.

Breiviket augusztusban a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb büntetésre, 21 év börtönre ítélték, mert tavaly nyáron autóba rejtett pokolgépet robbantott az oslói kormányzati épületnél, majd ámokfutásba kezdett Utoya szigetén, a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának táborában.

A magát iszlámellenes harcosnak is nevező férfi 77 embert ölt meg, köztük sok tizenévest, elmondása szerint azért, mert a kultúrák egymás mellett élését igyekeztek elősegíteni. Breivik büntetése később meghosszabbítható.