Semjén: megdöbbent a kormány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Megdöbbenéssel értesült a kormány, hogy ismét beidézte a szlovák rendőrség a magyar állampolgárságukat nyíltan vállaló lévai magyarokat, Dolník Erzsébetet, Kassai Gyulát és Gubík Lászlót - közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden az MTI-vel.

A nemzetpolitikáért felelős kormányfő-helyettes azt írta: sajnálatukat fejezik ki, hogy e magyarellenes intézkedést ez alkalommal is olyan ünnep közeledtéhez időzítik a szlovák hatóságok, amikor "a keresztény világ a szeretet és a béke ünnepére készül". Hozzátette: bíznak abban, hogy a két ország közös keresztény gyökerei elvezetnek a megbékélésre.

Az érintettek kedden tájékoztatták az MTI-t arról, hogy ismét beidézte a szlovák rendőrség a magyar állampolgárságukat nyíltan vállaló lévai magyarokat. A lévai járási rendőrkapitányság ezúttal "szóbeli egyeztetés" címén, december 19-re idézte be a személyi okmányaik beszolgáltatását megtagadó felvidéki magyarokat, jelezve: ha hathatós magyarázat híján maradnak távol, a rendőrség elővezetheti őket.

Az érintetteket korábban már többször beidézték a szlovák hatóságok azzal a felszólítással, hogy adják le – a szlovák állampolgársági törvény és az erre vonatkozó szabályozások szerint – érvénytelenné vált személyi okmányaikat. Az idézések hivatkozási alapját az érintettek minden esetben indokolatlannak minősítették, és nem tettek eleget a felszólításnak, emiatt pedig "kötelességszegés" címén többször is pénzbírság kifizetésére kötelezték őket.

"A mostani már a nyolcadik vagy a kilencedik idézés, amelyet ebben az ügyben a rendőrségtől kaptam. Érdekes módon mindig valamilyen ünnep környékén küldi ezeket a rendőrség, volt úgy, hogy újévkor, egyszer a születésnapomra, most pedig karácsony előtt" – mondta az MTI-nek Gubík László.