Olasz kampány: Berlusconi éjjel-nappal beszélhet a tévéiben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csütörtökön kezdődik a választási kampány az olasz közszolgálati médiában, a RAI három rádió és három televíziós csatornáján. A választási listák január 21-i benyújtási határidejéig a RAI kizárólag a december 22-én feloszlatott parlament pártjainak ad megszólalási lehetőséget. Silvio Berlusconi volt kormányfő kivételezett helyzetben van: ő a közszolgálati csatornák mellett saját tévéiben is kampányolhat.

Az olasz sajtó kedden közölte a február 24-i parlamenti választásokon induló pártok szereplésének szabályait a kampány idejére. A szabályokat a RAI és az olasz országos választási bizottság elnöke egyeztették egymással.

Eszerint a közszolgálati adók minden nap, a legnézettebb esti műsoridőben sugározzák a választásokon induló pártok vezetőinek sajtónyilatkozatait. A naponta jelentkező választási műsorban kerekasztal-beszélgetések követik egymást.

A választási listák január 21-i benyújtási határidejéig a RAI kizárólag a december 22-én feloszlatott parlament pártjainak ad megszólalási lehetőséget.

A pártok szereplési idejét összetett rendszer szerint határozták meg: a politikai erőknek jutó percek 50 százalékát a frakció taglétszáma alapján számolták ki, a másik 50 százalékot egyenlő arányban osztották el a pártok között. Így a jobbközép Szabadság Népe a napi minimum egy órás kerekasztal beszélgetéseken 11 perc 23 másodpercet kap, a balközép Demokrata Párt 10 perc 45 másodpercet, a nyelvi kisebbségeket képviselő pártok 3 percet.

Hiába esélyes a választásokon, de nem volt parlamenti frakciója, ezért a Mario Monti vezette pártlista és a Beppe Grillo humorista vezette 5 Csillag Mozgalom január 21-ig nem szerepelhet a RAI kampányműsoraiban.    

Január 21-től a választáson induló összes párt ugyanannyi időt kap a közszolgálati adókon. A kivételezett a Szabadság Népét vezető Silvio Berlusconi, aki a neki járó közszolgálati perceken túl saját kereskedelmi adóin akár reggeltől estig szerepelhet – jegyezték meg az újságok.