Nem jött be az Orbán-húzás, megbukott a bolgár kormány

Nem jött be az Orbán-húzás, megbukott a bolgár kormány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Kirúgta megszorító pénzügyminiszterét, beígérte a rezsicsökkentést és a külföldi energiacégek megregulázását, mégsem mentek haza a tüntetők. Bojko Boriszov bolgár kormányfő ezért szerdán hirtelen egész kormányával együtt lemondott.

"Nem tudom nézni a véres Orlov-hidat" – többek között ezekkel a szavakkal indokolta lemondását szerdán reggel Bojko Boriszov bolgár kormányfő, aki egész kabinetjével távozik Bulgária éléről. A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért nevű jobboldali párt élén kormányzó Boriszov a véressé fajult, halálos áldozatot is követelő tüntetések miatt döntött úgy, hogy lemond.

Bulgáriában napok óta tömegtüntetések zajlanak. A kiváltó ok a januárban életbe lépett áramdíj-emelés volt, ami az általános elégedetlenség, szegénység, korrupció miatti demonstrálásba csapott át. Számtalan helyszínen több tízezer ember vonult utcára. A Boriszov által említett incidens a főváros, Szófia központjában történt. A parlament közelében lévő Orlov-hídnál a rendőrség összecsapott a tüntetőkkel, 28-an sebesültek meg, köztük öt rendőr és egy 16 éves tüntető.

A demonstrációk két halálos áldozatot is követeltek. Hétfőn Veliko Tarnovóban gyújtotta fel magát egy tiltakozó, aki belehalt égési sérüléseibe. Szerdán újabb ember gyújtotta fel magát, feltehetőleg a tüntetésekkel összefüggésben. A 36 éves várnai férfit kórházba szállították, testének 80 százaléka összeégett.

Nem jött be az Orbán-módszer?

Januárban Bulgáriában nem csak a rezsiszámlák emelkedtek, de a munkanélküliség is. 11,9 százalékkal tízhavi csúcsot ért el az állástalanok aránya, mely az uniós országok között is kiemelkedően magas. Ennek ráadásul további emelkedését várják, a munkaügyi miniszter szerint tavasszal a 12 százalékot is meghaladhatja a munkanélküliség.

Boriszov: "a hatalmat a nép adta nekem, most visszaadom neki"
©

A bolgár GDP a múlt év utolsó negyedében éves szinten 0,5 százalékkal nőtt, és a pénzügyminisztérium előrejelzése szerint az idén 1,3 százalékkal bővül. Ezek jobb kilátások, mint például a magyar gazdaság esetében. Bulgária azonban uniós szinten a legszegényebb országok között van, egy főre jutó GDP-je a legalacsonyabb az Unióban.

A bolgárok fő mumusa Szimeon Gyankov, Boriszov pénzügyminisztere volt, aki az elmúlt években szigorú megszorító politikát vitt. Hiába voltak azonban ennek eredményei, például a költségvetési hiány leszorítása, az alacsony életszínvonal és a megszorítások népszerűtlenné tették a pénzügyminisztert. Ezért Boriszov azzal akarta enyhíteni a most kirobbant feszültséget, hogy hétfőn menesztette hivatalából Gyankovot.

A bolgár miniszterelnök emellett az Orbán-kormány által is alkalmazott módszerekkel akart úrrá lenni a helyzeten. Bojko Boriszov kedden jelentette be az áramdíj 8 százalékos csökkentését. A terv szerint, hatósági jóváhagyás esetén márciustól lépne életbe az árcsökkenés.

Boriszov a bolgár áramszolgáltatók megregulázásának ígéretével is csillapítani akarta a kedélyeket. Bejelentette a cseh tulajdonú CEZ energiacég működési engedélyének azonnali hatályú visszavonását, a cég által elkövetett törvénytelenségekre hivatkozva, továbbá három másik áramszolgáltató megbírságolását. Elutasította ugyanakkor az energiacégek államosítását, melyet az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt támogat. Szerdai hírek szerint a CEZ engedélyének megvonásától visszaléptek.

Előrehozott választás jöhet

A demonstrációk a keddi bejelentések ellenére tovább folytatódtak, így szerda reggel Boriszov váratlanul bejelentette, hogy egész kabinetével visszavonul. A lépés váratlan volt, mivel kedden a miniszterelnök még elutasította a lemondására vonatkozó követeléseket. Boriszov nem csak a véres eseményekre hivatkozott, de azt is mondta, hogy mindent megpróbáltak, hogy a tüntetők követeléseire választ adjanak. Ám mivel ez nem sikerült, ezért lemondanak.

Vérző fejű sebesült a bulgáriai tüntetéseken
©

A váratlan lépés hatalmas meglepetést okozott Bulgáriában. A parlament csütörtökön fogja megszavazni, hogy elfogadja-e a kormány lemondását. Idén júliusban választásokra került volna sor, ám most feltételezhetőleg előrehozott választások lesznek.

A lépések hatására a hétfőn menesztett pénzügyminiszter, Szimeon Gyankov bejelentette, hogy mégis a helyén marad az ügyvezető kormányban – írja az MTI. Gyankov kijelentette, azon fognak munkálkodni Boriszovval együtt, hogy pártjuk, a jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért győzzön a választáson. Boriszov azonban kijelentette, hogy nem akar a jövőben Gyankovval együtt dolgozni.