Megszavazták az olasz kormányt, és itt az első fekete miniszter

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Klopfstein-László Kornél
Tetszett a cikk?

Kongói születésű minisztere is van a hétfőn bizalmat kapott új olasz kormánynak. A baloldali Enrico Letta vezette nagykoalíció kéthónapos patthelyzet után alakult meg. A kabinetre nem kisebb feladat vár, mint a gazdasági és szociális katasztrófa elkerülése. A kormányra szavazott a balközép Demokrata Párt (PD), a jobbközép Szabadság Népe (PdL) és a Mario Monti vezette centrum. Nemet mondott az 5 Csillag Mozgalom (M5S), a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) és a jobboldali Olasz Testvérek. Az Északi Liga tartózkodott.

Jóllehet már vasárnap letették a hivatali esküt, a baloldali Enrico Letta vezette, és a szakértők által csak „szerencsétlen” nagykoalícióként emlegetett tömörülésnek végül hétfőn szavazott bizalmat a római országgyűlés. 

Az új kormányt három meglehetősen különböző alakulat, a balközép Demokrata Párt (PD), a Silvio Berlusconi által irányított jobbközép Szabadság Népe (PdL), valamint a Mario Monti-fémjelezte centrista Polgári Választás alkotja majd.

A vezető olasz napilapok szerint az országban újra optimista hangulat uralkodik. „Az eurozóna harmadik legnagyobb gazdasága hétfőn döntő lépést tett a pénzügyi és társadalmi összeomlás ellen” – írja például a La Repubblica hétfői száma. A lap szerint az új kormány megalakításában kiemelkedő szerepe volt az olasz államfőnek is, Giorgio Napolitano ugyanis mindent megtett azért, hogy a két hónapja tartó patthelyzetet feloldva együttműködésre bírja a pártokat.

A kormányalakításra azután kerülhetett sor, hogy a februári választást követő egyezkedés végén a balközép PD, illetve Berlusconi pártja összefogott, és egy utolsó kísérletet tesznek a szociális és gazdasági katasztrófa megakadályozására.

Riasztó történelmi példa

A második világháború óta összeállt olasz nagykoalíciók története mindenesetre nem sok jóval kecsegtet. Noha a pártok közötti összefogásra számos példát találni a modern olasz történelemben, a jobb és baloldal kiegyezésére mindössze egyetlen kísérlet történt – az is sikertelen volt.

A „történelmiként” aposztrofált 1978-as kereszténydemokrata-kommunista kiegyezés nem csak azért bizonyult zsákutcának, mert a Vörös Brigádok terrorista csoportja előbb elrabolta, majd meggyilkolta a koalíció kulcsemberét, Aldo Morót, hanem azért is, mert az Egyesült Államok hidegháborús politikája kizárta a kommunisták bevonását a római kormányba.

Bár a Silvio Berlusconi fémjelezte PdL, és Enrico Letta PD-je akár a kereszténydemokraták és a kommunisták ideológiai örökösei is lehetnének, ahogy a legtöbb Európai demokráciában, úgy Olaszországban is megindult a jobb és a balközép erők közeledése.

Nők és migránsok kormánya

Az új kabinet átlagéletkora mindössze 53 év, ami „akár arra is utalhat, hogy a választóknak elegük lett a gerontokráciából” – írja a La Repubblica elemzője. Hozzáteszi: a 21 miniszterből heten a gyengébbik nemet képviselik, ami szintén meglepő a 60 milliós európai országban. 

A római lapok kiemelték, az új kormány női politikusai között ott van Emma Bonino, az unió egykori emberi jogokért felelős biztosa; a német születésű, de később olasz állampolgárságot szerzett olimpiai bajnok Josefa Idem; valamint az ország első fekete minisztere, Cecile Kyenge is.

A Kongói Demokratikus Köztársaságból származó 48 éves politikus – aki egyébként civilben szemészként praktizál - ezentúl az olaszországi bevándorlókkal foglalkozik majd, akik nagyjából ötmillióan élnek az országban. Szakértők szerint Kyenge törekvése az állampolgárság reformjára még sok konfliktust hozhat a koalíciós partnerekkel.

A politikus kinevezését egyedül a bevándorlás-ellenességéről elhíresült Északi Liga kritizálta. Matteo Salvini, a párt főtitkára szerint a miniszter „az álszent baloldal szimbóluma, amely figyelmen kívül hagyja a bevándorló-bűnözést, és kizárólag a migránsok jogaival foglalkozik, a kötelességeikkel nem”. A politikus az országgyűlésben „összpontosított támadást” ígért a fekete képviselőnőnek.

Disznók küzdelme a moslékért

Akikre azonban még érdemes lesz odafigyelni, az a februári választások meglepetés-pártja, a Beppe Grillo által irányított 5 Csillag Mozgalom (M5S), amely a legnagyobb ellenzéki párt lesz a 945 tagú kétkamarás olasz parlamentben.

A humoristából politikussá avanzsált Grillo a koalíciós egyeztetések során kérlelhetetlen volt, és továbbra sem támogatja a nagykoalíció ötletét. A politikus az összefogásról a múlt héten úgy nyilatkozott: „az olyan, mintha a disznók küzdenének a moslékért”. 

A párt szavazói bázisát egyébként a Demokrata Párt (PD) politikájából kiábrándultak adják. Ezért a megfigyelők szerint, ha Lettának sikerül a helyes útra visszaterelni az olasz gazdaságot, akkor ezzel a protestpártként indult 5 Csillag is eltűnhet a süllyesztőben.

Kemény falat a kormánynak

Az új kormányra rengeteg feladat vár majd. Mindenekelőtt megoldást kell találnia az egyre növekvő munkanélküliségre. Hiába ugyanis a Monti-kormány szigora, Olaszországban az év elején 21 éves csúcsra, 11,7 százalékra emelkedett az állástalanok aránya.

A másik sarkalatos feladat a választási reform lesz, aminek egyik eleme az ezerfős szenátori és képviselői testület csökkentése. Szakértők figyelmeztetnek: egyáltalán nem biztos az sem, hogy az új kabinet képes lesz együtt maradni. A tavalyelőtt megbukott Berlusconi például soha nem adta fel a hatalmi ambícióit, az elmúlt két hónap patthelyzetéből pedig ő került ki győztesen.

A legutóbbi felmérések szerint a PdL nyolc százalékkal vezet a PD előtt a népszerűségi listákon. Ráadásul a jobboldalnak kedvez az a mellékes információ is, hogy a 46 éves Letta Berlusconi régi kabinetfőnökének, Gianni Lettának az unokaöccse.

Lövöldözés az eskütétel alatt

Két rendőr is megsérült Rómában akkor, amikor egy férfi vasárnap tüzet nyitott rájuk a miniszterelnöki hivatal közelében, miközben alig egy kilométerre, a Quirinale-palotában épp a hivatali esküjét tette le az új olasz kormány. 

Az incidens után egy férfit letartóztattak, az illető, Luigi Preiti aki azt állította, hogy elkeseredésében követte el tettét, mivel nem tudja eltartani 10 éves gyerekét. Az egyik, a nyakán megsebesített rendőrt válságos állapotban szállították kórházba.