Leleplező fotó: így lopnak a csomagból a reptéri tolvajok

Leleplező fotó: így lopnak a csomagból a reptéri tolvajok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Huszonkilenc, az utasok csomagjaiból lopó olaszországi reptéri dolgozót vettek őrizetbe, akiket rejtett kamerákkal buktattak le – írja a Repubblica.it.

Nyolc olaszországi reptéren elkövetett száznál is több lopás, károkozás és lopási kísérlet ügyében egy évig nyomoztak a hatóságok, amelynek eredményeképpen huszonkilenc reptéri dolgozót vettek őrizetbe pénteken reggel, további ötvenhétnek pedig elrendelték a kihallgatását – írja a Repubblica.it. A műveletbe négyszáz rendőr vett részt, és első alkalommal helyeztek el rejtett kamerákat a repülőgépek rakterében, hogy így buktassák le a tolvajokat. A huszonkilenc őrizetbe vett reptéri dolgozó házi őrizetbe került.

A lopásokat a repülőgépek rakterében követték el, ki- és berakodás közben (az erről készült galériát itt kattinthatja végig), a nyomozás pedig a Lamezia Terme, Bari, Bologna, Milano Linate, Nápoly, Palermo, Verona és Roma Fiumicino reptereken elkövetett lopásokra terjedt ki. Ezek közül a legtöbb ügy, összesen negyvenkilenc a római Fiumicino reptérhez kötődik, itt tizenkilenc Alitalia–CAI dolgozó került házi őrizetbe és további harmincra vár kihallgatás a rendőrségen. Az elkövetőket a kirúgás mellett hat évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti – írja a Repubblica

Az Alitalia együttműködött a nyomozó hatóságokkal. Az olasz légitársaság közlése szerint először a Roma Fiumicino – Lamezia Terme járaton voltak a leggyakoribbak a lopások, majd ez kisebb mértékben átterjedt más repterekre is.

A Codacons fogyasztóvédő szervezet azonban szégyenteljesnek tartja, hogy a 2002 óta szinte évente ismétlődő reptéri lopásbotrányok után nem sikerült még megtalálni a megfelelő eszközöket a lopások megelőzésére, és szerintük a baj a dolgozók kiválasztásával van.