Exit poll: a kormányzó párt nyerte a bolgár választásokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Valamennyi előrejelzés szerint a februárig kormányzó párt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért végzett az élen a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon Bulgáriában.

A szavazófülkékből kilépők megkérdezése alapján készített összesítések azt mutatják: a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) a szavazatok körülbelül 33 százalékát kapta meg, míg legnagyobb ellenfele, a koalícióban induló Bolgár Szocialista Párt legfeljebb 27 százalékos támogatottságot szerzett.

Az exit pollok szerint még két párt biztosan átlépte a parlamentbe jutáshoz megszabott négyszázalékos választási küszöböt: a török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért 11,5 százalékot, míg a nacionalista Ataka 8,2 százalékot ért el. Három másik párt - közöttük a Megleva Kuneva egykori EU-biztos vezette Polgárok Bulgáriája párt - a négyszázalékos határérték körüli eredményt ért el.

A NZIOM állami ügynökség jelentése szerint másfél órával a szavazókörök zárása előtt 44 százalékos volt a választási részvételi arány.

Az Alpha Research közvélemény-kutató számításai szerint a GERB 97 helyet szerzett a 240 fős törvényhozásban, míg a szocialisták 85 mandátumot. Elméleti esély van arra, hogy a GERB az Ataka támogatásával nagyon kis többséget birtokoljon a törvényhozásban. Az Ataka februárig kívülről támogatta a Bojko Boriszov vezette kormányt.

A központi választási bizottság még várhatóan vasárnap közzéteszi a választások első eredményeit, majd hétfő reggel már csaknem a teljes eredményt ismertetik.

Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint röviddel az előzetes eredmények nyilvánosságra kerülése után tüntetés kezdődött vasárnap este Szófia központjában, ahol a résztvevők "a régi parlament új kiadása" ellen tiltakoznak.