Nagykövet lesz John F. Kennedy lánya

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Caroline Kennedyt, a néhai John F. Kennedy elnök lányát jelöli az Egyesült Államok tokiói nagykövetének Barack Obama elnök. A Fehér Ház szerdán értesítette a szenátust a jelölésről.

Amennyiben kinevezik, Caroline Kennedy lesz az első női nagykövet, aki az Egyesült Államokat képviseli Japánban. A távol-keleti országban 2009 óta John Roos, egy korábbi szilícium-völgyi ügyvéd teljesít szolgálatot. 

Caroline Kennedy nagykövetté való esetleges kinevezésének híre április elején röppent fel, egyes értesülések szerint a néhai elnök lánya az ottawai posztra is esélyes volt. A The Washington Post áprilisban azt írta, Kennedy kinevezése "nagy izgalomba hozná a japánokat, akik szeretik, ha az amerikai nagykövet szupersztár". 

Korábban az amerikai politikai élet olyan fajsúlyos szereplői képviselték Tokióban Washingtont, mint Mike Mansfield, a legendás szenátusi többségi vezető, Walter Mondale alelnök, Tom Foley, a képviselőház elnöke, és egy másik szenátusi többségi vezető, Howard Baker. 

A második világháború vége óta Japán az Egyesült Államok egyik legfontosabb kereskedelmi és katonai partnere. A két ország kapcsolata jelenleg "érzékeny időket" él meg: Tokió területi vitákban áll Dél-Koreával és Kínával, Washingtonnal pedig nem tud zöld ágra vergődni a Japánban állomásozó amerikai katonák jövőbeni létszámáról. Japán ugyanakkor kulcsfontosságú szövetségese az Egyesült Államoknak az észak-koreai atomprogram ügyének kezelésében. 

Bár politikusdinasztiából származik, az 55 éves Caroline Kennedynek nincs sok tapasztalata a mindennapi politikában: jogi diplomája van, az utóbbi évtizedekben különféle társadalmi szervezetekben elnökölt és könyveket írt. Az 1963-ban meggyilkolt Kennedy elnök lánya az első Obama-kabinet felállása után ugyan fontolóra vette, hogy versenybe száll New York állam egyik szenátori székéért, amely azáltal üresedett meg, hogy Hillary Clintont kinevezték külügyminiszterré, de végül nem indult a választáson. Akkoriban az is szóba került, hogy Obama az Egyesült Államok vatikáni nagykövetévé jelöli őt, ezt a tervet azonban vezető amerikai katolikus csoportok hevesen ellenezték.

Amennyiben kinevezik, Kennedy "harmadikgenerációs" nagykövet lesz: nagyapja, Joseph P. Kennedy az USA nagy-britanniai nagykövete volt Franklin D. Roosevelt elnöksége alatt, nagynénje, Jean Kennedy Smith pedig Írországban képviselte az Egyesült Államokat Bill Clinton mandátuma idején.